Nyitottak a német vásárlók a biometrikus azonosítással történő fizetésre
Egy friss Mastercard-felmérés szerint a német fogyasztók 43%-a nyitott arra, hogy biometrikus azonosítással fizessen a bolti kasszáknál, ami 9%-os növekedést jelent az előző évhez képest.
Jelenleg minden harmadik német (35%) használ biometrikus – leggyakrabban ujjlenyomattal (70%) történő – azonosítást a fizetés során, de az arcfelismerés (44%), a hangazonosítás (10%) és az íriszszkennelés (8%) is népszerű – derül ki a Lebensmittelpraxis által bemutatott felmérésből.
A technológia főként személyzet nélküli, automatizált boltokban jelenhet meg, ahol a vásárlás folyamata szinte észrevétlenül, többek között arcfelismerés alapú elszámolással zajlik. Az ilyen megoldások különösen népszerűek a 18-39 évesek körében, akiknek 57%-a szívesen próbálkozna a biometrikus fizetéssel. Már elindultak az első kísérleti projektek is, ahol az ügyfelek például íriszszkenneléssel azonosítják magukat.
A Mastercard hangsúlyozza, hogy a biometrikus fizetési rendszerek nemcsak kényelmesebbé, de biztonságosabbá is teszik a vásárlást.
A mobilfizetés is lendületet kapott: az elmúlt évben a németek 36%-a használt legalább egyszer okostelefont vagy okosórát fizetésre – különösen a fiatalok, akik körében 64% a rendszeresen ily módon fizetők aránya.
A digitális fizetési megoldások általános elfogadottsága növekszik és az érintésmentes fizetés mára standarddá vált, amelyet a megkérdezettek 69%-a rendszeresen használ, leggyakrabban bankkártyával, de egyre inkább okostelefonnal és okosórával is. A kutatás szerint a vásárlók 40%-a döntött már úgy, hogy egy üzletet vásárlás nélkül elhagy, vagy be sem megy azért, mert ott kizárólag készpénzes fizetési lehetőség volt elérhető.
Kapcsolódó cikkeink
NGM: a német gazdasági recesszió visszahúzza a magyar ipar teljesítményét
A német gazdasági recesszió visszahúzza a magyar ipar teljesítményét –…
Tovább olvasom >Rekordalacsony szinten a fenntarthatósági index Németországban
Az NIQ fenntarthatósági indexe 2025 januárjában rekordmélységbe, 91,3 pontra csökkent…
Tovább olvasom >Itt az első cukor- és alkoholmentes cider
Az elsőként Németországban debütáló Somersby Zero a Carlsberg szerint az…
Tovább olvasom >További cikkeink
FAO: Mérséklődött az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója januárban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >Zöldségkonzervekkel és édességgel is segített a Bonduelle
Huszadik évéhez ért 2025-ben a Bonduelle Central Europe Kft. és…
Tovább olvasom >