Egyre több a minőségi sör
A söripar az agráriummal együtt erősödik, egyre több minőségi sör közül választhatnak a fogyasztók Kedvező jogi környezet és dinamikusan bővülő gazdaság teremt jó körülményeket a hazai sörgyártók számára, eredményességüket a hazai fogyasztói szokások is segítik – idézte a tozsdeforum.hu dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert a Magyar Sörgyártók Szövetsége alapításának huszonötödik évfordulója alkalmából Budapesten tartott ünnepi rendezvényen.
,,Értelmes agrárpolitikát csak jó sör mellett lehet csinálni” – idézte köszöntője bevezetőjeként Fazekas Sándor a korábbi bajor agrárminisztert, Josef Baumgartnert.
Hangsúlyozta: huszonöt esztendeje a sörgyártó cégek szövetséget kötöttek azért, hogy megóvják közös érdekeiket, s az elmúlt negyedszázad igazolta: a szakmai összefogás javára válik az ágazatnak. A miniszter komoly érdemnek nevezte, hogy a szövetség tagjainak közös fellépése, együttműködése teret, fórumot és cselekvési lehetőséget nyújtott a söripar szereplőinek.
Mint elmondta: a külföldi és hazai gazdasági helyzet esztendőről-esztendőre új kihívások elé állította az alapítókat, akik azonban mindig megtalálták a kiutat a nehézségekből. A miniszter a hazai söripar jelentőségét méltatva kijelentette: tagvállalatai 2016-ban mintegy 6 millió hektoliter sört állítottak elő, magyarországi gyáraikban 1400 főt foglalkoztatnak és beszállítóikon keresztül további 24000 embernek nyújtanak megélhetést.
A söriparra idén is lehet számítani
,,Az sem mellékes, hogy a söripar tavaly mintegy 72 és fél milliárd forinttal járult hozzá a költségvetéshez, közteherviseléshez – hangsúlyozta Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter hozzátette: a hazai söripari vállalatok sikeréhez minden feltétel adott, a fogyasztói szokások kedvezőek, hiszen nem csak borszerető, de sörivó emberek is a magyarok.
A miniszter szerint a kedvező jogi és gazdasági környezetben a söripar nagyban hozzájárul az agrárium növekedéséhez is, amely az elmúlt időszakban dinamikusan fejlődött. A jelentősen bővülő magyar mezőgazdaságban és élelmiszeriparban az elmúlt hat esztendőben mintegy 50 ezer új munkahely jött létre, a következő években pedig várhatóan hasonló nagyságrendben lesz szükség új munkaerőre. Ez a belső fejlődési ív pozitív hatással lehet a söriparra is, amelynek jövője és sikere biztosított. Elmondhatjuk, hogy Európában 2010 óta megduplázódott a sörgyárak száma.
A szövetség ünnepén megjelent és köszöntőt mondott Pierre-Olivier Bergeron, az Európai Sörgyártók Szövetsége főtitkára, aki beszédében a felelősségteljes és örömteli fogyasztásra hívta fel a figyelmet. Elmondta: napjainkban Európában mintegy 8500 sörgyár 400 millió hektoliter sört állít elő, a termelés – immár nemcsak északon, hanem Dél-Európában is – dinamikusan növekszik, az ágazat 40 milliárd Euró adót fizet az Európai Unió tagországainak költségvetésébe. (tozsdeforum.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Donald Trump tervezett vámjai kihívások elé állítják az amerikai alkoholipart
Donald Trump, az Egyesült Államok elnökjelöltje, 25%-os vámot javasolt a…
Tovább olvasom >Fenntarthatóbb sörök – A nap képe
Sörök nem szabványos, frissként nem eladható gyümölcsökből.
Tovább olvasom >Csökken a sörfogyasztás Németországban és Európában
A német sörkultúra világszerte ismert, ám az idei labdarúgó-Európa-bajnokság alatt…
Tovább olvasom >További cikkeink
A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >