Egyre népszerűbb hazánkban a halfogyasztás
A karácsonyi halkínálatot és a hazai haltermelés eredményeit mutatták be az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a METRO Magyarország együttműködésével megrendezett sajtótájékoztatón, Budaörsön. Az esemény kiemelt célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a halfogyasztás jelentőségére és népszerűsítse a kiváló minőségű magyar halakat.

A haltenyésztés fenntarthatósági szempontból is előnyös, hiszen a halak takarmányhasznosítása rendkívül hatékony – mondta Dr. Nobilis Márton. (Fotó: AM/Vermes Tibor)
Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára az eseményen elmondta, ez az időszak kiemelten fontos a haltenyésztők, az eladók számára, hiszen az összes hazai halfogyasztás 40%-a realizálódik karácsony körül. Az egyes termelők esetében pedig saját éves halértékesítésük 70%-át is elérheti. Hozzátette, a magyar halfogyasztás mértéke emelkedik, az egy főre jutó éves mennyiség 5,7 kilogrammról 6,7 kilogrammra nőtt az elmúlt években. A „Kapj rá!” kampány 2013 és 2020 között 24%-kal növelte a halfogyasztást. A kormány további forrásokat is biztosított a népszerűsítéshez, erre a célra 2020 óta 700 millió forint állt rendelkezésre.
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar termelők áldozatos munkájának köszönhetően kiváló minőségű halak kerülhetnek a karácsonyi asztalra
Az Agrárminisztérium az érintettek támogatása érdekében jelentős lépéseket tett: csökkentette a hal ÁFA-kulcsát 27%-ról 5%-ra, valamint pótlólagos forrásokat biztosított a haltermelő tavak fenntartására. Dr. Nobilis Márton hangsúlyozta, a halfogyasztás népegészségügyi szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen a hal kiváló minőségű fehérje- és omega-3 forrás. Emellett a haltenyésztés fenntarthatósági szempontból is előnyös, hiszen a halak takarmányhasznosítása rendkívül hatékony. Az agrártárca cél, hogy a magyar családok asztalára mindig biztonságos és fenntartható módon előállított élelmiszerek kerüljenek, ezért is biztat a minisztérium is mindenkit a hazai halak fogyasztására, nemcsak karácsonykor, hanem az év más időszakaiban is. Az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett amellett, hogy népszerűsítse a hazai haltermékeket és támogassa a halfogyasztás növekedését, hozzájárulva a fenntartható élelmezési rendszer kiépítéséhez – tette hozzá.
AM
Kapcsolódó cikkeink
A Hungarian Food Business Program 25. eseményén 24 magyar gyártó mutatkozott be Prágában
Rekordszámú résztvevővel zajlott le a Hungarian Food Business Program jubileumi,…
Tovább olvasom >A trappista sajt fogyasztását ösztönző kampány indult
Az Agrárminisztérium (AM) és az Agrármarketing Centrum (AMC) is csatlakozott…
Tovább olvasom >Megnyílt a PLMA, 20 kiállító a magyar közösségi standon
A több mint 37 éves múltra visszatekintő PLMA World of…
Tovább olvasom >További cikkeink
„A polc nemcsak hely, hanem stratégia” – a P&G újragondolja a vásárlói élményt Magyarországon
Interjú Joanna Bohdanowicz-cal, a Procter & Gamble Közép-európai szenior igazgatójával…
Tovább olvasom >Brüsszel eljárást indított Magyarország ellen az árréskorlátozások miatt
Két kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen az Európai Bizottság,…
Tovább olvasom >Májusban lassult az éves infláció az euróövezetben és az EU-ban
Az euróövezetben és az Európai Unióban is lassult az éves…
Tovább olvasom >