Egyre édesebb mindaz, amit eszünk és iszunk
Egyre több cukrot fogyasztunk, és nagyobb teret nyernek az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek is. Az ausztrál Deakin Egyetem kutatóinak 2007 és 2019 közötti felmérése cukor-fronton 50, édesítőszerek terén 36 százalékos növekedést mutat. Az utóbbi körbe tartozik az aszpartám, az aceszulfám-K, valamint a természetes lehetőségek, mint a stevia és a szerzetes gyümölcs kivonat. A szakemberek azonban nem örülnek ennek a trendnek.
Egy átlagos amerikai felnőtt naponta 17 kanál cukrot vesz magához. Nem csak az üdítők miatt aggályos ez, hanem az USDA arra is rámutat, hogy az előre csomagolt élelmiszerek cukortartalma is 9 százalékkal nőtt 2007 és 2019 között. Az alacsony kalória tartalmú édesítőszerek sokak szerint még inkább veszélyesek, mivel hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy korlátlanul fogyaszthatjuk őket.
Kevesen tudják, hogy ezek az alacsony kalóriatartalmúnak mondott édesítőszerek egy sor egészségügyi komplikációval hozhatóak összefüggésbe: ilyen többek között a kettes típusú diabétesz, a szívbetegségek és a bélrendszert érintő problémák. További probléma, hogy ezek miatt az italok miatt a fogyasztók még több édeset kívánnak, ami különösen a gyerekek esetében problémás.
Kapcsolódó cikkeink
K&H: a fenntarthatóság a vállalkozások számára is nyereséges
Azok a vállalatok, amelyek működésükbe beépítik a fenntarthatóságot, jelentős előnyöket…
Tovább olvasom >Ezt eddig nem tudtuk a vitaminokról
A legfrissebb kutatások szerint a táplálékkiegészítők hatékonyságát jelentősen növelhetjük, ha…
Tovább olvasom >Reacty Digital kutatás: Zsugorodó termékek, növekvő tájékoztatás
Magyarországon 2024. március 1-től kezdődően a nagyobb élelmiszerkereskedőket kötelezik arra,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Neubauer Katalin: Bízunk abban, hogy most már visszatérhet a kiskereskedelem a régi, Covid előtti mederbe
2023 márciusa újabb jelentős fordulatot hozott a magyar kiskereskedelmi szektorban,…
Tovább olvasom >Baromfi Világnap: május 10-e a baromfis szakma ünnepe
Magyar kezdeményezésre május 10-én ünnepli a baromfis szakma a Baromfi…
Tovább olvasom >NGM: az exportpiacok gyengélkedése továbbra is rontja az ipar teljesítményét
A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2024 márciusában a naptárhatástól…
Tovább olvasom >