Egyre édesebb mindaz, amit eszünk és iszunk
Egyre több cukrot fogyasztunk, és nagyobb teret nyernek az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek is. Az ausztrál Deakin Egyetem kutatóinak 2007 és 2019 közötti felmérése cukor-fronton 50, édesítőszerek terén 36 százalékos növekedést mutat. Az utóbbi körbe tartozik az aszpartám, az aceszulfám-K, valamint a természetes lehetőségek, mint a stevia és a szerzetes gyümölcs kivonat. A szakemberek azonban nem örülnek ennek a trendnek.

Minden egyre édesebb
Egy átlagos amerikai felnőtt naponta 17 kanál cukrot vesz magához. Nem csak az üdítők miatt aggályos ez, hanem az USDA arra is rámutat, hogy az előre csomagolt élelmiszerek cukortartalma is 9 százalékkal nőtt 2007 és 2019 között. Az alacsony kalória tartalmú édesítőszerek sokak szerint még inkább veszélyesek, mivel hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy korlátlanul fogyaszthatjuk őket.
Kevesen tudják, hogy ezek az alacsony kalóriatartalmúnak mondott édesítőszerek egy sor egészségügyi komplikációval hozhatóak összefüggésbe: ilyen többek között a kettes típusú diabétesz, a szívbetegségek és a bélrendszert érintő problémák. További probléma, hogy ezek miatt az italok miatt a fogyasztók még több édeset kívánnak, ami különösen a gyerekek esetében problémás.
Kapcsolódó cikkeink
Otthon főz a magyar fiatal – nem trendi a gyorsétterem
A magyar fiatalok többsége ritkán vagy egyáltalán nem jár gyorsétterembe,…
Tovább olvasom >Hamburgerkép 2025 – így esznek hamburgert a magyarok
Magyarország kedvence egyértelműen a marhahúsos hamburger, lehetőleg sok sajttal, baconnel,…
Tovább olvasom >Corvinus-kutatás: Nők vezetik a fenntarthatóbb gazdaságokat
Jobban optimalizálják az erőforrásokat, ökohatékonyabbak a nők által vezetett mezőgazdasági…
Tovább olvasom >További cikkeink
Augusztus végéig meghosszabbítják az élelmiszerek árréscsökkentését
Nagy István agrárminiszter a saját Facebook-oldalán jelentette be, hogy a…
Tovább olvasom >Csökken a kereskedelem jövedelmezősége – érdemi forrásokat nyit meg a kormány
Május 28-án tartották a Laurel Számítástechnikai Kft. sorrendben 12. Retail…
Tovább olvasom >Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >