Egyre édesebb mindaz, amit eszünk és iszunk
Egyre több cukrot fogyasztunk, és nagyobb teret nyernek az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek is. Az ausztrál Deakin Egyetem kutatóinak 2007 és 2019 közötti felmérése cukor-fronton 50, édesítőszerek terén 36 százalékos növekedést mutat. Az utóbbi körbe tartozik az aszpartám, az aceszulfám-K, valamint a természetes lehetőségek, mint a stevia és a szerzetes gyümölcs kivonat. A szakemberek azonban nem örülnek ennek a trendnek.

Minden egyre édesebb
Egy átlagos amerikai felnőtt naponta 17 kanál cukrot vesz magához. Nem csak az üdítők miatt aggályos ez, hanem az USDA arra is rámutat, hogy az előre csomagolt élelmiszerek cukortartalma is 9 százalékkal nőtt 2007 és 2019 között. Az alacsony kalória tartalmú édesítőszerek sokak szerint még inkább veszélyesek, mivel hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy korlátlanul fogyaszthatjuk őket.
Kevesen tudják, hogy ezek az alacsony kalóriatartalmúnak mondott édesítőszerek egy sor egészségügyi komplikációval hozhatóak összefüggésbe: ilyen többek között a kettes típusú diabétesz, a szívbetegségek és a bélrendszert érintő problémák. További probléma, hogy ezek miatt az italok miatt a fogyasztók még több édeset kívánnak, ami különösen a gyerekek esetében problémás.
Kapcsolódó cikkeink
Új munkavállalói értékrend formálódik – avagy mit jelent ma a „jó munkahely”?
A Randstad globális kutatása, a Workmonitor 2025 átfogó képet ad…
Tovább olvasom >EY: Kiveszőben a márkahűség – szinte csak az ár-értékarány számít
Világszerte aggódnak a vevők az egyre emelkedő megélhetési költségek miatt,…
Tovább olvasom >Az AI sötét oldala – ki állítja meg a deepfake terjedését?
Az online térben egyre nagyobb problémát jelent a deepfake, vagyis…
Tovább olvasom >További cikkeink
Táblás KitKat csokoládékat dob piacra a Nestlé Romániában
A Nestlé új, 99 grammos KitKat táblás csokoládékat vezetett be…
Tovább olvasom >Szerbiában terjeszkedik az észak-macedón Stokomak
A macedóniai székhelyű Stokomak diszkontlánc hivatalosan is belépett a szerbiai…
Tovább olvasom >Új formákkal és új külsővel tér vissza a Barilla Al Bronzo az USA-ba
A Barilla bejelentette, hogy az Egyesült Államokban újra kapható lesz…
Tovább olvasom >