Egyre drágább a sertéstenyésztés, a húsárak közben stagnálnak
Miközben az élelmiszerek gyors ütemű drágulása volt megfigyelhető az utóbbi időben, aközben a sertéshús már hosszú ideje alacsony áron stagnál. Ez nagyon nehéz helyzetbe hozza a szektort, mivel a gazdáknak egyre többet kell költeniük mostanság az állatokra, de csak nyomott áron tudják eladni a terméket – írja az Index.
Jelenleg 1000-1500 forint között van a multiknál a sertéscomb kilónkénti ára, bár a piacokon ez néha megközelíti a 2000 forintot is. Az élő sertés felvásárlási ára a kilónkénti 350-380 forint között van. A feldolgozók, vágóhidak átadási ára a nyári 500 forint körüli összegről lecsúszott ugyan majdnem 400 forintig,de a takarmány ára közben majdnem a duplájára nőtt.
A tavalyi 4500 forint helyett most 7500 forintba kerül – vázolta a helyzetet Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója, aki azt is elmondta, hogy még a nagyobb gazdaságok is nehéz helyzetbe kerültek a válság miatt.
A hvg.hu szerint körülbelül 9 ezer kistermelőt érinthetnek súlyosan az alacsony sertéshús-árak, akik korábban már a sertéspestis megjelenése miatt is nehéz helyzetbe kerültek. Az ár bezuhanását elsősorban az okozza, hogy külföldön is nagyon nagy a kínálat.
Korábban Kína nagyon nagy felvevőpiacot biztosított az Európából érkező sertéshúsnak, mivel az ott tomboló sertéspestis következtében külföldről kellett importálniuk a húst. Azóta viszont sikerült a korábbi szintre visszahozniuk a disznóállományt az országban és többé-kevésbé önfenntartóvá váltak, ráadásul mindeközben a takarmánynövények jelentős részét is felvásárolták, ennek következtében nőtt meg jelentősen a takarmányár.
A szektorban működő érdekvédelmi szervezetek azt kérik, hogy a multik csökkentsék az árrést, de ennek megvalósulása nem látszik túl valószínűnek. Pénteken az agrárminisztérium bejelentette, hogy a helyzetre reagálva negyedével megnövelik a szektor támogatási keretét, gyorsabban végrehajtják a kifizetéseket és kamatmentes hitelt is biztosítanak a sertéstartóknak. Hogy ez mennyit segít a szektoron, az a közeljövőben derül majd ki.
A Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) elnöke, Zászlós Tibor a válsággal kapcsolatban azt mondta: ha az árolló huzamosabb ideig ennyire nyitva marad, akkor azzal hosszútávon az ország önellátása is veszélybe kerülhet.
Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók és Sertéstenyésztők Szövetségének volt elnöke pedig úgy fogalmazott: az árak addig fog esni, amíg a kínálat legalább 20 százalékkal nem csökken az európai piacon. Számítása szerint ez azt jelenti, hogy jövő nyárig csökkenni fog a sertés ára.
Ha a spanyol, és német sertésszektorhoz képest szétforgácsolódott hazai ágazat nem kap hatékony segítséget, akkor a pár száz disznós telepek bezárhatnak és ez vidéken sokaknak megélhetési válságot okozhat – figyelmeztetett. (Index, Bereznay István)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >Elindult a sertéshús fogyasztását ösztönző kampány
A kiegyensúlyozott táplálkozásban kiemelt helyet foglalnak el a vörös húsok,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A technológiai fejlődés és az üzleti utazások
Az International Workplace Group (IWG) – a hibrid munkamegoldások piacának…
Tovább olvasom >K&H: ajándékot, de mit és melyik boltból?
A karácsonyi ajándékozás során a fiatalok körében a ruhák vannak…
Tovább olvasom >Gyümölcslékoncentrátum-gyártót vásárolt az Eckes-Granini Németországban
Európa egyik vezető gyümölcslégyártója, az Eckes-Granini megvásárolta Németországban a gyümölcsital-koncentrátumok…
Tovább olvasom >