Egymilliárd forintból valósít meg turisztikai fejlesztéseket a Győri Egyházmegye

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 10. 26. 10:15

Négy településen öt turisztikai fejlesztést valósít meg a Győri Egyházmegye 1,1 milliárd forintból a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban, ezen belül az Egyházi, kulturális örökség turisztikai fejlesztése pályázat révén, amelynek 7,3 milliárd forintos a keretösszege – közölte a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

A Soproni Katolikus Konvent felújítás előtt álló épülete
MTI fotó: Krizsán Csaba

Rákossy Balázs a pénteken Sopronban tartott projektnyitón elmondta, a kormány erősíti a turizmust, a vallási turizmus pedig az idegenforgalom egyik legősibb formája.
Elmondta, a 2020. június 30-ig megvalósuló fejlesztések révén a keresztény és magyar értékek kerülnek bemutatásra, amelyekkel “hitünk megerősödik, tudásunk bővül és közösség épül”.
Aláhúzta, a kormány szándéka az, hogy 2030-ig a magyar turizmus a mostani tíz százalék helyett tizenhat százalékkal járuljon hozzá a bruttó hazai termékhez (GDP), és 10-15 éven belül Magyarország minden szeglete bekapcsolódjon a turizmusba.
Emlékeztetett, hogy tavaly a turizmus gazdasághoz való közvetlen hozzájárulása a GDP 6,4 százaléka volt. Idén augusztusban a tavalyi évhez képest 2,7 százalékkal több külföldi vendég érkezett, mint tavaly, a belföldi vendégforgalom pedig 5,6 százalékkal nőtt.
A projekt részeként fejlesztik a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárat, a győri Káptalandomb közösségi teret, a császári plébánia és imaházat, a horvátzsidányi plébániát és az intézményként működő Soproni Katolikus Konvent épületét.
Rákossy Balázs hozzátette, hogy a vallási turizmus hazánkban is tömegeket mozgat meg, ami nem pusztán a kegyhelyek felkeresését jelenti, hanem mély vallási élménnyel is gazdagodnak az útnak indulók – ehhez szükséges a megfelelő infrastrukturális háttér.
Magyarország stabil és erős ország, a turizmus pedig azért az egyik legsikeresebb nemzetgazdasági ágazat, mert az egyik legbiztonságosabb ország vagyunk Európában – fogalmazott az államtitkár.
Veres András megyéspüspök elmondta, a fejlesztéssel bővítik az egyházmegye turisztikai kínálatát annak érdekben, hogy növekedjen az egyházmegyébe látogató turisták száma és az itt eltöltött idő.
A Soproni Katolikus Konvent 18. századi barokk stílusú, műemléki védettség alatt álló épületében legutóbb 1990-ben volt kisebb felújítás. Az intézmény egyik feladata lesz, hogy a soproni katolikus közösség és egyház történetének bemutatásával múzeumként működjön.
“Azt szeretnénk, hogy tudatosuljon az emberekben, az egyházi kincsek a nemzet kincsei, minden embernek láthatóvá szeretnénk tenni, mert hiszünk abban, hogy ennek is van egyfajta evangelizációs hatása” – hangsúlyozta a megyéspüspök.
Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) Sopron polgármestere azt mondta, hogy a fejlesztés a turisztikai árbevétel növekedését eredményezi, és fontos, hogy a szakrális élményeket mindenki megismerhesse. Kitért arra is, hogy a város és az egyházmegye kapcsolata kiváló, amit nemcsak ez a beruházás mutat, hanem az is, hogy közel hárommilliárd forintból felújítják hamarosan a soproni Szent Mihály-templomot is. (MTI)

 

Kapcsolódó cikkeink