Egyhamar nem lesz népszavazás a vasárnapi boltzárról

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 07. 21. 11:32

Az NVB hétfői ülésén három, a vasárnapi zárva tartáshoz kapcsolódó népszavazási kérdés hitelesítése ügyében határozott. Az NVB úgy döntött, Wodicska Zoltán magánszemély kérdését ismeri el “elsőnek, érvényesnek” a vasárnapi boltzárral kapcsolatban, a moratórium megszűnése után. A kérdés így megelőzte az MSZP-s Lukács Zoltánét és a “rendszerbontó népszavazást” kezdeményező Vajda Zoltánét. Az NVB azonban egyértelműségi aggályok miatt végül nem hitelesítette Wodicska Zoltán kérdését.

bolt-polc
.
Hosszas tárgyalás után az NVB többsége úgy döntött, nem a Kúria internetes oldalán történő közzétételtől számítja a népszavazási kérdés “védettségének” megszűnését, tehát, amikortól már új kérdést lehet benyújtani, és arról is döntött, hogy nem a népszavazási kérdés érkeztetése a döntő, hanem az, hogy a beadványozó mikor érkezett a Nemzeti Választási Iroda épületébe. Az NVB ezek alapján minősítette “elsőnek” a Wodicska Zoltán által benyújtott kérdést.

Ezt követően azonban az NVB egyértelműségi aggályok miatt nem hitelesítette a kérdést, mely úgy szólt: “Egyet ért ön azzal, hogy mindenki számára pihenőnap legyen a vasárnap és az üzletek zárva tartsanak?”

Lukács Zoltán és a július 1-jén ugyancsak a vasárnapi boltzárral kapcsolatban Vajda Zoltán által benyújtott kérdések hitelesítését ezek után arra hivatkozva utasította vissza, hogy már egy “védett” kérdésben kezdeményezték a népszavazást, hiszen pár perccel korábban döntöttek a Wodicska-féle kérdésről.

A határozatok ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink