Egy trendekhez simuló étterem, eddig ismeretlen ízvilágú konyhával

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2025. 08. 13. 08:44

Budapest gasztronómiai kínálata újabb különlegességgel bővült: a Vas utcában megnyílt a Rotigami, az ország első, autentikus Srí Lanka-i roti-lepényt kínáló street food üzlete.

Metz Laura Srí Lankán testközelből ismerte meg a helyi utcai étkezési kultúrát

A vállalkozás alapítója, Metz Laura vegyészmérnöki diplomával, nemzetközi tapasztalatokkal és a dél-ázsiai konyha iránti szenvedéllyel döntött úgy, hogy pályát vált, és saját vendéglátóhelyet nyit. Pályafutása nem a gasztronómiában indult: a BME elvégzése után rendezvényszervezésben és marketingben dolgozott, majd 2024 végén több hónapot töltött Srí Lankán önkéntesként. Az utazás során testközelből ismerte meg az ottani utcai étkezési kultúrát, és helyi mesterektől sajátította el a háromszög alakú, töltött lepény készítésének minden fortélyát. Hazatérve rövid időn belül üzleti tervet készített, megtalálta a megfelelő belvárosi üzlethelyiséget, és családi-baráti összefogással alakította ki a Rotigamit.

A kínálat tudatosan szűk, az autentikus élményre és a minőségre épít. A roti tésztája liszt, só és víz keveréke, a töltelékek pedig Srí Lankára jellemző, intenzív fűszerezésűek. Három fő változat érhető el: zöldséges, csirkés és tojásos, mind frissen, rendelésre készítve. Egy főétkezéshez jellemzően két darab elegendő. Kísérőként házi készítésű, mentás-fokhagymás mártogatós és frissítő, mangós vagy epres lassi választható. A kínálatban vegán opció és gluténmentes tészta is szerepel. Az árak 1190 és 1590 forint között mozognak, ami versenyképes pozíciót biztosít a belvárosi street food piacon.

A Rotigami működésében a fenntarthatóság is megjelenik: szezonális alapanyagok felhasználásával, frissen készített fogásokkal és kis léptékű termeléssel csökkenti az élelmiszerpazarlást. A berendezés részben újrahasznosított és saját készítésű elemekből áll, a dekoráció és a hangulat pedig a Srí Lanka-i közösségi terek nyüzsgő, barátságos világát idézi.

A Vas utca az utóbbi években fontos gasztronómiai célponttá vált, ahol a palacsintázótól a mediterrán bisztróig változatos kínálat található. A Rotigami ebbe a trendbe illeszkedik, ugyanakkor egyedi pozíciót képvisel, hiszen korábban nem volt Budapesten kifejezetten roti-specialista. Az egzotikus, mégis közérthető termék egyszerre szólítja meg a gasztrokalandorokat és a gyors, kiadós ebédre vágyókat. A tulajdonos a jövőben szezonális, magyaros ihletésű, sőt édes rotikat is tervez, valamint házhoz szállítási lehetőséget is bevezetne. A Rotigami ezzel nemcsak új ízeket, hanem kulturálisan gazdag élményt is hoz a budapesti street food szcénába.

 

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink