Egy évtizedes mélypontra romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban novemberben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 11. 12. 11:02

A meredeken emelkedő infláció hatására egy évtizedes mélypontra romlott a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban novemberben a Michigan egyetem szokásos havi felmérésének tanúsága szerint.

 

Rég voltak ennyire borúlátók az amerikai fogyasztók

A pénteken közölt előzetes adatok szerint 66,8 pontra süllyedt a fogyasztói hangulatindex értéke az októberi 71,7 pontról. Elemzők emelkedésre, 72,4 pontos értékre számítottak.

A mutató értéke 2011 novembere óta nem volt ilyen alacsony, akkor 64,1 ponton állt.

Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 67,9 pontról 62,8 pontra, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke pedig 77,7 pontról 73,2 pontra csökkent.

Az egyéves időtávú inflációs várakozás 4,9 százalékra nőtt az előző havi 4,8 százalékról, míg az ötéves inflációs várakozás 2,9 százalékon stagnált.
Richard Curtin, a felmérés vezetője az adatokhoz fűzött értékelésében kiemelte: a fogyasztók egyre inkább úgy vélik, hogy még nem dolgoztak ki hatékony politikát a gyorsuló infláció okozta károk csökkentésére. Novemberben minden negyedik fogyasztó arra panaszkodott, hogy csökken az életszínvonala a magas infláció miatt. Az alacsonyabb jövedelmű és az idősebb fogyasztók érezték meg leginkább az árak megugrásának hatását. Sokan számoltak be nominális jövedelemük növekedéséről, de a családok fele a reáljövedelmek csökkenését várja a jövő évre. Az elmúlt több mint 50 évben soha ennyien nem említették meg a lakások, járművek és tartós fogyasztási cikkek árának emelkedését.

A fogyasztók reagálása nem meglepő a megugró inflációra. A helyzet azon magyarázata, miszerint az infláció “átmeneti” lesz, azt a felhangot hordozza, hogy a fogyasztók “mosolyogva tűrhetik a fájdalmat”, mivel a kínálatban és a munkaerőben kialakult hiány gyorsan és automatikusan rendeződik. Ehelyett a világjárvány olyan gazdasági zavarokat okozott, mint egyetlen korábbi recesszió sem – mutatott rá Curtin, kiemelve, hogy nagyon sokat rontott a helyzeten a gazdasági fejlemények pártállástól függő értelmezése.

Az inflációs és a foglalkoztatottsági helyzet megítélésében nagyon nagy volt a különbség a republikánus, illetve a demokrata párt támogatói között, nagyobb, mint a jövedelem, az életkor és az iskolai végzettség szerinti különbségek. Ennek oka, hogy a két fő párt gazdaságpolitikája között éles különbségek húzódnak. Az egyik oldal a gazdasági növekedés és hatékonyság maximalizálását, a másik pedig az elosztás igazságosságát és a méltányosságot részesíti előnyben.

A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében. (MTI)

 

Kapcsolódó cikkeink