Egészséges emberek és egészséges bolygó. A fenntartható élelmiszertermeléstől függ a jövőnk

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 04. 02. 11:16

Miközben jelenleg az ellátási láncok életben tartása a legfontosabb feladat, már most foglalkozni kell azzal, hogy járvány leküzdése után hogyan lehet fenntartható élelmezési rendszereket kialakítani, amely az emberek és a bolygó egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen – mutatott rá Diane Holdorf a BCSDH 2020. április 1-én közel 100 résztvevővel tartott virtuális üzleti reggelijén és Action 2020 Fórumán, amelynek fókuszában az élelmezés és a biodiverzitás állt.

Diane Holdorf, az Üzleti Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) Food and Nature programjának ügyvezető igazgatója nagy sikerű és elgondolkodtató előadást tartott a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) virtuális üzleti reggelijén és Action 2020 Magyarország Fórumán. A magyar GDP 30%-át termelő 92 tagvállalatot tömörítő szervezet virtuális üzleti reggelijét vállalatvezetők és szakértők részvételével tartott műhelymunka követte, amelynek célja, hogy az üzleti szféra valódi lépéseket tegyen az élelmezés és biodiverzitás területén.

Bevezető gondolataiban Ifj. Chikán Attila, a BCSDH elnöke kiemelte: „A fenntartható fejlődés világában gyakran mondtuk eddig, hogy a szokásos üzletmenet már nem életképes, nem működhet tovább. Most a koronavírus kapcsán megfordult velünk a világ. Az üzletmenet minden, csak nem szokásos. A fenntarthatósági törekvések egy része ilyenkor ugyan háttérbe szorul, de közös felelősségünk, hogy a jelenlegi problémáink megoldása után a klímavédelem, a fenntarthatóbb világért folytatott munka új lendületet vegyen. Így a szakmai munka a BCSDH esetében is tovább folytatódik.”

Becslések szerint a mezőgazdaság felelős az ÜHG kibocsátás 23%-áért; az erdőirtás mintegy 80%-ért, illetve az édesvíz felhasználásának 70%-ért világszerte. Magyarország Európa egyik legelhízottabb országa és hazánkban évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, melynek körülbelül negyede a háztartásokban termelődik. Magyarország teljes területének 46%-a szántóterület, amelynek mintegy 60 százaléka veszélyeztetett a talajdegradáció által és nagyon alacsony az ökoszisztéma szolgáltatása, illetve a biológiai változatossága.

„Változó időket élünk és a változás üteme felgyorsult. A jövőnk attól függ, hogy képesek vagyunk-e olyan rendszert létrehozni, amely támogatja az egészséges embereket és az egészséges bolygót. Nagyon sok ételt tudtunk előállítani a világ lakosságának, és már vannak olyan megoldások, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy tápláljuk az egyre növekvő népességet. De jelenlegi rendszereink túllépik bolygónk erőforrásait.” – fejtette ki Diane Holdorf.

Az üzleti reggelit egy szintén virtuális Action 2020 Szakmai Fórum követte, melynek elsődleges célja az volt, hogy közös gondolkodást és munkát indítson el az üzleti szférában a valódi hatásgyakorlás érdekében. Ennek a fórumnak 4 csoportjában összesen 60 vállalati vezető, szakember és tudományos illetve civil szakértő vett részt. A programhoz már 60 vállalat csatlakozott.

Az Action 2020 Magyarország program fő célja az élelmezés és a természet területén a fenntartható, biztonságos és helyi élelmiszer termelési-ellátási rendszer előmozdítása, mely mindenki számára biztosítja az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást a biodiverzitás helyreállítása és megőrzése mellett.

Kapcsolódó cikkeink