Egekbe szökhet a sertéshús ára a szomszédban
Látványosan drágul a sertéshús Szlovákiában, áprilisban újabb áremelés várható.

Tovább emelkedik a sertéshús ára
„Csak márciusban 15-18 százalékkal drágulhat a sertéshús, áprilisban további növekedés jöhet”
– közölte Eva Forraivá, a Szlovák Húsfeldolgozói Szövetség igazgatója, aki szerint az utóbbi tíz év legmagasabb árait produkálja az ágazat. Ennek több oka van, a magasabb energiaárak mellett az állomány erőteljes csökkenése is közrejátszik – írja a VG.hu.
A TA3 szlovák hírtelevízió információja szerint Szlovákiában egyetlen év alatt az alacsony felvásárlási árak miatt 500 ezerről 400 ezerre zuhant a sertésállomány. Míg korábban az ország a sertéshúsból 40-45 százalék erejéig önellátó volt, addig mára ez a mutató 25 százalék alá süllyedt.
Ezért Szlovákia erőteljes behozatalra szorul, ami azért probléma, mert olyan fontos sertéstartó államokban, mint Németország, Dánia és Spanyolország, az elmúlt két évben 5-10 százalékkal csökkent az állomány.
Ez meglátszik a tőzsdei árfolyamokon is: a német tőzsdén az év negyedik hetében még csak 2 eurót adtak egy kiló sertéshúsért, addig a kilencedik héten az idevágó mutató már 2,28 euróra kúszott fel.
Kapcsolódó cikkeink
Csökken az élő sertés kivitele, behozatala és a termelői ára is
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 30,7 százalékkal 10 ezer…
Tovább olvasom >Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Szárnyalnak az árak a baromfipiacon: drágult a csirke, a pulyka és a tojás is
Az elmúlt hónapokban látványos áremelkedés zajlott le a hazai baromfi-…
Tovább olvasom >További cikkeink
OKSZ: A kiskereskedelem nem felelős az emelkedő árakért
A kiskereskedelmi forgalom júniusi 3 százalékos – éves emelkedése az…
Tovább olvasom >A legnagyobb hazai webshopok oldalainak a karbonlábnyomát mérte meg a magyar startup
Tizenhat hazai webshop oldalának karbonlábnyomát mérte meg a Carbon.Crane, az…
Tovább olvasom >Tovább erősödött a magyar termék védjegyek szerepe
Az élelmiszerek esetében a vásárlók 86,6 százaléka előnyben részesíti a…
Tovább olvasom >