Egekbe szökhet a sertéshús ára a szomszédban
Látványosan drágul a sertéshús Szlovákiában, áprilisban újabb áremelés várható.
„Csak márciusban 15-18 százalékkal drágulhat a sertéshús, áprilisban további növekedés jöhet”
– közölte Eva Forraivá, a Szlovák Húsfeldolgozói Szövetség igazgatója, aki szerint az utóbbi tíz év legmagasabb árait produkálja az ágazat. Ennek több oka van, a magasabb energiaárak mellett az állomány erőteljes csökkenése is közrejátszik – írja a VG.hu.
A TA3 szlovák hírtelevízió információja szerint Szlovákiában egyetlen év alatt az alacsony felvásárlási árak miatt 500 ezerről 400 ezerre zuhant a sertésállomány. Míg korábban az ország a sertéshúsból 40-45 százalék erejéig önellátó volt, addig mára ez a mutató 25 százalék alá süllyedt.
Ezért Szlovákia erőteljes behozatalra szorul, ami azért probléma, mert olyan fontos sertéstartó államokban, mint Németország, Dánia és Spanyolország, az elmúlt két évben 5-10 százalékkal csökkent az állomány.
Ez meglátszik a tőzsdei árfolyamokon is: a német tőzsdén az év negyedik hetében még csak 2 eurót adtak egy kiló sertéshúsért, addig a kilencedik héten az idevágó mutató már 2,28 euróra kúszott fel.
Kapcsolódó cikkeink
Erősödött az élő sertés exportja
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 22,7 százalékkal 22,5 ezer…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: továbbra is alacsony szinten az infláció
Az infláció az előzetes kormányzati jelzéseknek megfelelően kedvező, alacsony szinten…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >