Idén több az étkezési búza

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 08. 03. 11:50

Hatalmasat változott egy év alatt a hazai búzapiac az időjárás miatt – írja az agrarszektor.hu. Míg tavaly a sok csapadék hatására 65-70 százalékban takarmánybúza termett és az étkezési minőség csak 30-35 százalékot tett ki, addig az idei szárazabb viszonyok között éppen megfordult az arány. A belföldi terményárak azonban alapvetően nem az itteni terméseredményektől, hanem a nemzetközi tőzsdéktől függnek.

buza

Rendkívüli helyzet alakult ki tavaly a hazai búzapiacon annak nyomán, hogy a sokszor özönvízszerű nyári felhőszakadások valósággal „kilúgozták” a búzát. Ennek volt köszönhető, hogy a mintegy 5,2 millió tonnás múlt évi össztermés 60-65 százaléka takarmányminőségű lett, míg az étkezési búza mennyisége csak 30-35 százalékot tett ki. A malmok mintegy 1,2 millió tonnás éves őrlési szükséglete így is megtermett, de iparági vélemények szerint a nagy verseny miatt nem zárható ki, hogy esetenként olcsóbb takarmánybúzából készült, rosszabb beltartalmú lisztek is kereskedelmi forgalomba kerülhettek.

Az idén ugyanakkor teljesen más a helyzet, mert a szárazra fordult időjárás kedvezett a minőségnek. Az is jó hír, hogy a gazdálkodók több búzát arattak le az előzetesen várt 4,6-4,7 millió tonnánál, és a betakarított mennyiség – hasonlóan a tavalyihoz – elérthette az 5,2 millió tonnát. Az igazi látványos változás azonban a minőségben mutatkozik meg, mivel a malmi búza aránya most megközelíti a 70 százalékot, míg a takarmánybúzáé 30 százalék körül mozog.

Az állattenyésztőknek nem kell aggódniuk a mennyiségi csökkenés miatt, mivel az éves takarmánybúza-igény 700-800 ezer tonnára tehető, és még tavalyi készletek is vannak a raktárakban, ráadásul a takarmánybúza kukoricával is helyettesíthető. Bár a 41-42 ezer forint közötti tonnánkénti mai fizikai piaci árak valamennyivel magasabbak a 40 ezer forint alatti tavalyi indulóáraknál, a mai árviszonyok ágazati előrejelzések szerint stabilnak tűnnek, így rövidtávon jelentősebb ármozgás nem várható.

Bár a hazai árakat a minőség is befolyásolja, az árváltozásokat alapvetően a nemzetközi tőzsdei események határozzák meg. Ez összefügg azzal is, hogy a magyar búzatermés jelentős részét az exportpiacokon kell elhelyezni. Az éves belföldi búzaigény ugyanis 2,3-2,4 millió tonnára tehető, így az idei termésből is több mint 2,5 millió tonna mehet exportra.

A nemzetközi piaci helyzettel magyarázható, hogy tavaly a malmi búza szezon kezdeti ára tonnánként 41-43 ezer forint közé esett, holott akkor e minőségből jóval kevesebb termett. Most viszont a jobb termés ellenére a tonnánkénti árak 44-48 ezer forint között mozognak, és piaci szakértők egyelőre ezzel az árszinttel számolnak a továbbiakban is, míg a tavaly betakarított malmi búza tonnénkénti árai a szezon közepére elérték az 56-57 ezer forintot is. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink