Duplájára fog drágulni a cukor, ha vége az árstopnak? Elemzők járják körül a témát

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 02. 03. 11:26

Egyelőre nem tudni, hogyan fognak változni az élelmiszerárak, ha az árstop kivezetésre kerül. Az elemzők véleménye eltérő.

Az áraknak oda kellene visszarendeződnie, ahol a jelenlegi valós költségszint van

„Nem könnyű megjósolni, mekkora lesz a drágulás, ha egyszer vége lesz az árstopoknak. Ahány fajta tej, annyi ár lehetséges, ezek most is merőben eltérnek egymástól.”

– fogalmazott a Pénzcentrumnak küldött válaszában Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnöke.

„A várható árváltozások kapcsán rendkívül nehéz egy %-ot, vagy számot meghatározni, hiszen a tejfeldolgozók, a 9 kiskereskedelmi lánc és sok független (kis)bolt egymástól merőben eltérő ár- és üzletpolitikát folytatnak, ráadásul például a 2,8 %-os UHT fogyasztói folyadéktej is sokféle lehet (saját vagy gyártói márkás, laktózmentes, kupakos vagy kupak nélküli). Merőben más a tejek ára egy városi kisboltban és más egy diszkontban, vagy szupermarketben”

– mondta a  az elnök. Szerinte ráadásul azon is sok múlik, hogy amikor kivezetik az árstopokat, mekkora költségekkel néznek majd szembe a feldolgozók, a gazdák és a kiskereskedők.

„Az árváltozás mértéke ma még megjósolhatatlan. Az esetleges drágulás leginkább attól függ, hogy ársapkák kivezetésének időpontjában milyen költségek terhelik majd a tejeket előállító tejfeldolgozókat, illetve a kiskereskedőket (pl. nyerstej, energia, csomagolóanyag, logisztika, munkabér). Az áraknak oda kellene visszarendeződnie, ahol a jelenlegi valós költségszint van. Ezen költségszint felett nem látható előre, hogy lesz-e egyáltalán bármilyen emelkedés, mivel Európában látszódnak az első jelei a konszolidációnak és április vége meg nagyon messze van”

– fűzte hozzá Istvánfalvi Miklós Összegzésül megemlítette, hogy közvetlen hatást egyáltalán nem vár az árstopok kivezetésétől, de a Tej Terméktanács már többször kérte a kormányt, hogy ahogy csak lehet, vezessék ki azt.

Tekintettel a hatósági áras tej kategóriának az összes megtermelt (vagy felvásárolt) tejhez viszonyított arányára, úgy véljük, hogy semmiképpen sem lehet jelentős, közvetlen vagy azonnali hatása a Kormány esetleges döntésének az egyéb tej és tejtermék kategóriák áraira. Ez a tejkategória az összes Magyarországon megtermelt nyerstej alig több mint 3-4%-át, a felvásárolt nyerstej 5-6%-át, míg a fogyasztói folyadéktejek 10-15%-át reprezentálta 2021. évben, azaz még az árszabályozás előtt. A tejtermékek ára leginkább az önköltségüktől függ, természetesen még számtalan – többé-kevésbé fontos – tényező is befolyásolhatja azt.

– fogalmazott.

„Az árkorlátozás, mint mechanizmus szándéka és célja az volt, hogy a fogyasztói kosárban lévő kiemelt termékek árszabályozásán keresztül mérsékelje az inflációt. Ez átmeneti intézkedésként érthető és logikus. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy ahogyan a nevében is szerepel, átmenetileg volt vagy lehetett ilyen hatása. Mellékhatásként viszont torzulásokat okozott a termékstruktúrában, a fogyasztási szerkezetben, valamint az idő múlásával a termékpalettán is”

– mondta a lapnak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke.

Kapcsolódó cikkeink