Drasztikusan megnőtt a bolti lopások száma

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 02. 11:04

Az élelmiszer-infláció hatására jelentősen megnőtt a bolti lopások száma szinte minden áruházláncnál. Az életszínvonal visszaesése miatt egyre többen kénytelenek lopni megélhetésük biztosítása érdekében, és gyakoriak az erőszakos fosztogatások is az üzletekben – mondja az RTL Házon kívül című műsorának a szakértő.

A rendőrség adatai szerint Magyarországon az elmúlt egy évben 61 százalékkal nőtt a bolti lopások száma. A csoportos elkövetők kisebb tételeket lopnak, de az erőszakos fellépések száma is emelkedik. Példaként említik a XIII. kerületi pékség esetét, ahol egyszerűen kiszakították a pénztárgépet és eltűntek a tolvajok.

A bolti lopások száma az élelmiszerárak emelkedésével párhuzamosan nőtt. A leggyakrabban lopott termékek közé tartoznak a kávé, a szeszes italok és az édességek. Az üzletláncoknál a húsárura, csirkemellre, szalámira, sajtokra, ruhákra és barkácstermékekre is nagyobb figyelmet fordítanak a lopások miatt.

Az Országos Rendőr-főkapitányság 2023-ban létrehozott egy Biztonsági Háló nevű munkacsoportot a lopások megfékezésére. A csoport havonta rendez eseményeket, ahol részt vesznek a nagy üzletláncok biztonsági szakértői és szakemberei is. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a rendőri jelenlét fontos visszatartó erő lehetne a bolti lopásokkal szemben.

Kapcsolódó cikkeink