Dráguló tejtermékek: miért kerülnek egyre többe a mindennapok kedvenc élelmiszerei?
A tejtermékek továbbra is a drágább élelmiszerek közé tartoznak, sőt az elmúlt hónapokban még tovább emelkedett az áruk. Az AKI legújabb jelentése szerint 2024 szeptemberében számos tejtermék feldolgozói értékesítési ára nőtt az előző hónaphoz képest: az 1,5%-os UHT-tej ára 9%-kal, a 2,8%-os friss és UHT-tej, valamint a trappista sajt ára 7%-kal emelkedett, míg az adagolt vaj ára 6%-kal, a gyümölcsös joghurt és a tejföl pedig 5%-kal drágult – írja az Agrárszektor.
A tejárak változása: a nyerstej hazai és kiviteli ára
A nyerstej termelői átlagára idén szeptemberben 173,21 forint volt kilogrammonként, amely 4%-os emelkedést jelent az augusztusi szinthez képest, és 13%-kal magasabb, mint 2023 szeptemberében. A tejkivitel is jelentős drágulást mutatott: szeptemberben kilogrammonként 212,85 forintos kiviteli árat regisztráltak, ami 7%-kal magasabb, mint augusztusban, és 30%-kal meghaladta az egy évvel korábbi értéket.
A tejfogyasztási szokások átalakulása
Az elmúlt években a tejfogyasztás változásait több tényező is befolyásolta. A pandémia és az infláció hatásai mellett az árstopok időszaka is hozzájárult ahhoz, hogy a fogyasztók a tejtermékek beszerzési szokásait megváltoztassák. Az áremelkedések hatására sokan keresik az olcsóbb alternatívákat, vagy csökkentik a tejtermékek fogyasztását, ami átalakította a tejtermékek iránti keresletet a hazai piacon.
Miért drágul a tej?
Az árak folyamatos emelkedését részben az alapanyagárak és a termelési költségek növekedése okozza. A nyerstej felvásárlási ára szeptemberben 4%-kal maradt el az előző hónaptól, de a 2023 szeptemberi mennyiséget így is 5%-kal meghaladta. A kiviteli árak pedig még inkább megmutatják a trendet: a nyerstej exportára 30%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, és 23%-kal magasabb, mint a hazai termelői ár, ami azt jelzi, hogy az export iránti kereslet is hozzájárul az áremelkedéshez.
További áremelkedések várhatók?
A tejtermékek drágulása valószínűleg még nem ért véget. A fogyasztói árakat továbbra is befolyásolják az energiaárak, az infláció, és a kereslet-kínálati viszonyok változásai. Mindeközben a tejtermékek az alapvető élelmiszerek között szerepelnek, így az áremelkedések nem csak a vásárlási szokásokat, de a háztartások költségvetését is érzékenyen érintik.
Az árak emelkedésének követése és az alternatív beszerzési források keresése sok fogyasztó számára alapvetővé vált, miközben a tejtermékek fogyasztása folyamatosan alkalmazkodik a változó gazdasági környezethez.
Kapcsolódó cikkeink
Miért fogy el ilyen gyorsan a sajátmárkás tej? Az árrésstop ésszerűtlenségei a tejpiacon
Soha nem volt még ilyen bizonytalan a sajátmárkás tejtermékek helyzete…
Tovább olvasom >Ezek a tényezők befolyásolták az árakat a tej- és a tojáspiacon
Két gyorsított ágazati vizsgálatot is lezárt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).…
Tovább olvasom >Drágult a tej, csökkent a túró: átalakulóban a hazai tejtermékpiac
A hazai tejtermékek ára 2025 első felében jelentős éves drágulást…
Tovább olvasom >További cikkeink
Így ebédel a magyar – továbbra is húsfogyasztó nemzet vagyunk
Egy friss hazai kutatás feltárta, hogyan (nem) változott a magyar…
Tovább olvasom >Zsugorinfláció: adatbázis indul a kisebb kiszerelésekről
A fogyasztók könnyen hozzáférhető, megbízható és folyamatosan frissülő forrásból tájékozódhatnak…
Tovább olvasom >Támad a Temu: az online diszkontóriás betörne az európai élelmiszerpiacra is
A kínai Temu online piactér az olcsó elektronikai és ruházati…
Tovább olvasom >