Drágít a sütőipar

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 09. 24. 08:00

2007. júliusban a fogyasztói árak az előző hónaphoz viszonyítva összességükben nem változtak, 2006. júliushoz viszonyítva pedig 8,4 százalékkal növekedtek. Idén, az első hét hónapban, átlagosan 8,5 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.A KSH gyorsjelentése szerint 2007. júniushoz viszonyítva egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,8 százalékkal csökkentek. Az idényáras élelmiszerek ára csökkent, a burgonya, friss zöldség, gyümölcs ára 8,1 százalékkal, az étolaj 2,4 százalékkal, valamint a cukor 2 százalékkal lett olcsóbb. Ezzel szemben növekedett a sertéshús (5,1 százalék) és a baromfihús (3,7 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal drágultak. A háztartási energia és a szeszes italok, dohányáruk árai nem változtak az előző hónaphoz viszonyítva.
2006. júliushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,1 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a liszt 28,1, a péksütemények 21,2, a kenyér 19, a baromfihús 15,8, valamint a tojás ára 12,2 százalékkal. Átlagtól elmaradó áremelkedés volt tapasztalható a szeszes italok, dohányáruk (6,8 százalék) esetében.

Kapcsolódó cikkeink