Drága húsvétra számíthatunk idén, különösen sonkafronton
Minden évben, ahogy közeledik a húsvét, a figyelem a különböző hústermékekre irányul, különféle szakértők próbálják megjósolni, hogy az ünnepek közeledtével mennyire fog drágulni a húsvéti sonka és más húsok ára. Az idei év sem kivétel, és a jelek arra utalnak, hogy a sertéscomb ára további emelkedés előtt áll.
A Pénzcentrum szakértői egyértelművé tették, hogy a húsvéti sonka árában várható növekedést befolyásoló tényezők között az egyik kulcsfontosságú a sertéságazat súlyos gondjai. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szerint a sertéstenyésztőknek nem csak a háború okozta durva infláció, hanem a sertéságazatban tapasztalható problémák is jelentős kihívások elé állítják a szektor szereplőit.
Az elmúlt négy évben a sertéscomb ára már jelentős mértékben emelkedett, és a szakértők szerint ennek oka részben a sertéságazat problémáiban keresendő. Éder Tamás rámutatott, hogy a sertéshús ára Magyarországon a „német jegyzés” emelkedése miatt további drágulásra számíthat, ami kihatással lehet a húsvéti sonka árára is.
A sertéstenyésztők 2023-as éve különösen nehéz volt, és a visszaesés mértéke az iparágban 2007 óta nem volt ilyen jelentős. A 2,15 eurós német jegyzés mellett a magyar húsipar csak akkor tud nyereséges maradni, ha mind az ipari átadási, mind a fogyasztói árak emelkednek. A sertéságazat jelenlegi helyzetét a drága sertés és az élelmiszeripart érintő egyéb nehézségek nehezítik.
Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője hozzátette, hogy a húsvéti sonka árának emelkedése várható a növekvő költségek miatt, beleértve a munkabéreket és a sertés termelői árát. A fogyasztók a kisebb vásárlási volumen és az élelmiszerek általános drágulása miatt kénytelenek lehetnek csökkenteni a húsvéti sonka iránti keresletüket.
Az Agrárszektor főszerkesztője szerint a húsipar számára 2023 nehéz év volt, és bár a sertéságazat esetében 2024-ben a termelők számíthatnak a sertésárak csökkenésére, a fogyasztói vásárlóerő és az általános vásárlási szokások változása döntő tényező lesz a további fejlődés szempontjából.
A húsvéti sonka árának emelkedése tehát nem csupán az iparági kihívásokból, hanem a globális és helyi piaci tényezőkből is ered. A fogyasztóknak fel kell készülniük arra, hogy az ünnepi asztalra kerülő húsok ára magasabb lehet, és a szakértők szerint a változásokra való reagáláshoz a húsiparnak és a fogyasztóknak egyaránt rugalmasnak kell lenniük.
Kapcsolódó cikkeink
Kis mértékben is cukorbetegséget okozhatnak a feldolgozott húsok
Egy friss kutatás, amelyet a brit The Guardian ismertetett, arra…
Tovább olvasom >Felvételt nyertek a Magyar Értéktárba a Pápai Hús Kft. sonkái
A nyugat-magyarországi régió egyik legmeghatározóbb élelmiszeripari vállalta nem mindennapi kitüntetésben…
Tovább olvasom >Szallas.hu: pünkösdkor majdnem annyian utaznak, mint húsvétkor
Pünkösdkor közel annyian utaznak idén, mint húsvétkor a Szallas.hu előfoglalási…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >