Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az árak az utóbbi években jelentősen megemelkedtek. Míg a friss sertéshús kilónkénti átlagára 5-6 év alatt közel 70%-kal nőtt, a feldolgozott húskészítmények ára több mint 60%-kal emelkedett. A boltok polcain ma már gyakori a 3000 forint/kg körüli árszint, a prémium termékekért pedig ennél is jóval többet kell fizetni – mutat rá az Agrárszektor cikke.
A statisztikák szerint egy magyar évente mintegy 30 kilogramm sertéshúst fogyaszt, ám a kosárba kerülő mennyiség csökken. 2018 és 2024 között a friss hús fogyasztása 83 kilogrammról 76-ra, a feldolgozott termékeké 48 kilogrammról 44-re esett. Eközben az árak szinte megduplázódtak: a friss sertéshús átlagosan 1724 forint helyett már 2930 forintba kerül kilónként, a feldolgozott termékek ára pedig 978 forintról 1653 forintra nőtt.
Átrendeződő piac, kiszoruló kisboltok
A piacot egyre inkább a diszkontláncok uralják, miközben a kisboltok térvesztése folytatódik. A vásárlók jellemzően az árérzékenyebb láncokat részesítik előnyben. Például csont nélküli sertéscombot a Spar 1778, a Penny 1805, az Aldi 1855, míg az Auchan védőgázas csomagolásban 2255 forintért kínálja. A darált sertéshús ára 969–1089 forint között mozog 500 grammos kiszerelésben.
Emelkedő állomány, feszes ágazati helyzet
2024 végére a sertésállomány 7%-kal, a kocák száma 12%-kal emelkedett, 2,8 millióra nőtt az állomány. A feldolgozók ugyanakkor nem tudják érvényesíteni az önköltségi árakat, így a növekvő költségek nyomást helyeznek a jövedelmezőségre. Eközben az export 12%-kal bővült, az import is nőtt, bár az élősertés behozatala csökkent. A feldolgozott comb importja viszont jelentősen nőtt, részben adminisztratív okok miatt.
A hazai termelők a Vidékfejlesztési Program révén eddig 95 milliárd forint támogatásban részesültek, ám a szakmai szervezetek szerint hosszú távon a fogyasztók döntése is kulcsfontosságú: ha lesz kereslet a hazai húsra, lesz mögötte magyar termelés is.
Luxus lett a marhahús
A marhahús sosem volt olcsó, de mára gyakorlatilag luxustermékké vált. A darált marhahús ára 2400–2600 forint között mozog fél kilós kiszerelésben, míg a marha lábszár kilója 4500–5300 forint. A különleges wagyu húsok ára pedig elképesztő magasságokat ért el: a bélszín kilója akár 58 ezer forintba is kerülhet.
A wagyu húsmarha lassabban nő, takarmánya és tartása különleges, a márványozott hússzerkezet pedig egyedülálló zamatot és állagot eredményez. Ez a minőség azonban meg is fizetteti magát: egy kilogramm rib-eye vagy hátszín ára 30–50 ezer forint között mozog, és nem ritka a 60 ezer forintos ár sem.
Minden forint számít
A magyar háztartások átlagosan 3000 forintot költenek friss húsra egy-egy vásárláskor, a feldolgozott termékekre 1733 forintot. Például csak kötözött és érlelt füstölt sonkából 2024-ben közel 3000 tonna fogyott – ez háztartásonként 1,8 kilogramm és átlagosan 5838 forint kiadást jelentett.
Az ágazat előtt álló kihívások – munkaerőhiány, importnyomás, ragadós állatbetegségek, minőségmegőrzés – továbbra is jelentősek. Ugyanakkor a növekvő export, az emelkedő állatlétszám és a támogatási források egyaránt reménykeltők. Ahhoz azonban, hogy a jó minőségű hazai hús elérhető maradjon, egyre tudatosabb vásárlói döntésekre és jól célzott ágazati politikára lesz szükség.