Drága az élelmiszer, de fékezi az inflációt
Júliusban kissé gyengült az inflációs nyomás, miután a KHS szerint az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,1 százalék volt, 2009. júliushoz viszonyítva az árak 4 százalékkal növekedtek.Az első hét hónapban átlagosan 5,4 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. 2010. júniushoz viszonyítva júliusban az élelmiszerek árai 0,1 százalékkal csökkentek. Árcsökkenés volt megfigyelhető az étolaj (8,3 százalék), péksütemények (2,2 százalék) és a tojás (2,1 százalék) esetében. Növekedett a sertéshús (5,8 százalék), a sajt (1,4 százalék) és a liszt (1,2 százalék) ára. A tartós fogyasztási cikkek (0,1 százalék) és a szeszes italok, dohányáruk (0,4 százalék) körében kis mértékű árcsökkenés következett be. A ruházkodási cikkek esetében a nyári kiárusítások következtében 2,6 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető.
Egy éves összevetésben az élelmiszerek árai átlagosan 2,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül nőtt az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – (27,4 százalék), a sajt (6,8 százalék) és a házon kívüli étkezés (3,4 százalék) ára. Árcsökkenés következett be az étolaj (14,4 százalék), a cukor (13,5 százalék), a liszt (10,9 százalék), a péksütemények (8,3 százalék) és a sertéshús (5,9 százalék) esetében. Az átlag felett, 6,7 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk.
A nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz képest 100,1 százalék, míg 2009 júliusához képest 104,2 százalék volt idén júliusban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Idén 5500 új munkahelyet hoz létre az ALDI az Egyesült Királyságban
A brit ALDI 5500 új munkahelyet hoz létre 2024-ben folytatott…
Tovább olvasom >Merre tovább Student Design?
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás adott otthont a POPAI nemzetközi…
Tovább olvasom >