Drága az élelmiszer, de fékezi az inflációt
Júliusban kissé gyengült az inflációs nyomás, miután a KHS szerint az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,1 százalék volt, 2009. júliushoz viszonyítva az árak 4 százalékkal növekedtek.Az első hét hónapban átlagosan 5,4 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. 2010. júniushoz viszonyítva júliusban az élelmiszerek árai 0,1 százalékkal csökkentek. Árcsökkenés volt megfigyelhető az étolaj (8,3 százalék), péksütemények (2,2 százalék) és a tojás (2,1 százalék) esetében. Növekedett a sertéshús (5,8 százalék), a sajt (1,4 százalék) és a liszt (1,2 százalék) ára. A tartós fogyasztási cikkek (0,1 százalék) és a szeszes italok, dohányáruk (0,4 százalék) körében kis mértékű árcsökkenés következett be. A ruházkodási cikkek esetében a nyári kiárusítások következtében 2,6 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető.
Egy éves összevetésben az élelmiszerek árai átlagosan 2,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül nőtt az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – (27,4 százalék), a sajt (6,8 százalék) és a házon kívüli étkezés (3,4 százalék) ára. Árcsökkenés következett be az étolaj (14,4 százalék), a cukor (13,5 százalék), a liszt (10,9 százalék), a péksütemények (8,3 százalék) és a sertéshús (5,9 százalék) esetében. Az átlag felett, 6,7 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk.
A nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz képest 100,1 százalék, míg 2009 júliusához képest 104,2 százalék volt idén júliusban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Júniusban lassult a termelői árak éves csökkenése Németországban
Németországban a termelői árak 1,6 százalékkal csökkentek júniusban az egy…
Tovább olvasom >Erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly
A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A…
Tovább olvasom >Már minden Auchan-áruházban lehet muncholni
Május elejétől már minden Auchanban az eredeti árhoz képest akár…
Tovább olvasom >