Drága az élelmiszer, de fékezi az inflációt
Júliusban kissé gyengült az inflációs nyomás, miután a KHS szerint az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,1 százalék volt, 2009. júliushoz viszonyítva az árak 4 százalékkal növekedtek.Az első hét hónapban átlagosan 5,4 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. 2010. júniushoz viszonyítva júliusban az élelmiszerek árai 0,1 százalékkal csökkentek. Árcsökkenés volt megfigyelhető az étolaj (8,3 százalék), péksütemények (2,2 százalék) és a tojás (2,1 százalék) esetében. Növekedett a sertéshús (5,8 százalék), a sajt (1,4 százalék) és a liszt (1,2 százalék) ára. A tartós fogyasztási cikkek (0,1 százalék) és a szeszes italok, dohányáruk (0,4 százalék) körében kis mértékű árcsökkenés következett be. A ruházkodási cikkek esetében a nyári kiárusítások következtében 2,6 százalékos árcsökkenés volt megfigyelhető.
Egy éves összevetésben az élelmiszerek árai átlagosan 2,8 százalékkal emelkedtek. Ezen belül nőtt az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – (27,4 százalék), a sajt (6,8 százalék) és a házon kívüli étkezés (3,4 százalék) ára. Árcsökkenés következett be az étolaj (14,4 százalék), a cukor (13,5 százalék), a liszt (10,9 százalék), a péksütemények (8,3 százalék) és a sertéshús (5,9 százalék) esetében. Az átlag felett, 6,7 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk.
A nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző hónaphoz képest 100,1 százalék, míg 2009 júliusához képest 104,2 százalék volt idén júliusban.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Három új üzlettel bővült a SPAR hálózata Albániában
Tovább erősíti jelenlétét a SPAR Albániában: három újonnan nyílt üzletének…
Tovább olvasom >Bizalomzuhanás a globális gazdaságban az amerikai vámháború nyomán
A világgazdaság vezető szereplőinek gazdasági bizalmi indexei jelentősen romlottak az…
Tovább olvasom >Európába is megérkezett a Nescafé Espresso koncentrátum
Európában is bevezette a Nescafé Espresso Concentrated termékcsaládot a Nestlé,…
Tovább olvasom >