Dr. Némedi Erzsébet: A boldogság a bélben lakik
A bélrendszerünkben lévő mikrobiom egy olyan ökoszisztéma, amely nem csak az egészségünkért felelős, de kapcsolatban van az aggyal és a boldogságtudatunkat is befolyásolja. – állítja Dr. Némedi Erzsébet élelmiszeripari mérnök, biotechnológus.
A szakember a mikrobiom szerepéről és a táplálkozás egészségre gyakorolt hatásairól mesélt Krizsó Szilviának, a legutóbbi Future Talks podcast adásban. Dr. Némedi Erzsébet elmondta: „A születéskor, a hüvelyben találkozik először a baba mikrobiomja baktériumokkal, amelyek átkerülnek az anyáról a magzat bélrendszerébe, bár már vannak olyan kutatások is, amelyek szerint a méh sem teljesen steril. A fejlődőd gyermeknél körülbelül 835 nap alatt alakul ki a felnőtt mikrobiom. A környezetünk is komoly befolyással van a mikrobiomra, az köztudott, hogy a diverzitását kipusztíthatja az antibiotikum, ami után regenerálódásra van szükség. A vidéki gyerekeknél például az orrban lévő mikrobiom, sokkal diverzebb, mint a városi gyerekeknél, ez okozhat allergiát és a cölikáliát is az urbánus környezetben élőknél.” A mikrobiom kutatását a technológia fejlődése tette lehetővé, állítja a szakember, aki azt is elmondta, hogy eddig 4,7 terrabájtnyi adatot próbálnak kiértékelni.
A jó hír az, hogy a táplálkozásunkkal sokat tudunk tenni a mikrobiom egészségéért. Például fontosak az olyan savak, amelyek a bélrendszer védelmét szolgálják. A friss cukrot viszont a baktériumok bekapszulázzák, ez dönti el, hogy melyikük szaporodik el. Az a legjobb, ha minél változatosabb a bélflóra, hiszen minden baktériumnak és organizmusnak van egy saját funkciója. Általában a növényi táplálkozás az, ami segíti a mikrobiomot, ezeknek kell az ételünk jó részét alkotni, mivel a rostok táplálják a mikrobiomot a leginkább. Dr. Némedi Erzsébet felhívta a figyelmet, hogy ha visszaszorítjuk a húsfogyasztásunkat, akkor az egészséges flóra szaporodik el, az sem mindegy, hogy milyen fehérjét eszünk. Ugyanakkor a szakember nem a szélsőségek híve, véleménye szerint valamilyen egyensúlyt kell kialakítani, hogy az étrendben minden a megfelelő mennyiségben szerepeljen.
Ha kíváncsi arra, hogy a hús és a tej milyen hatással van a mikrobiomra, hogy a pre- vagy a probiotikumok hasznosabbak-e a mikrobiom újjáépítésénél, akkor ne hagyja ki legutóbbi podcastunkat. Érdemes feliratkozni a csatornánkra, ahol kéthetente hétfőnként este újabb és újabb tartalmakkal várjuk.
Kapcsolódó cikkeink
5 okos tipp a látás javítására
A modern életmód egyre nagyobb kihívás elé állítja a szemeket.…
Tovább olvasom >K&H: a visszapénzes program már a fogakra is figyel
A magyarok fele már igénybe vett magánegészségügyi szolgáltatást az elmúlt…
Tovább olvasom >Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt…
Tovább olvasom >További cikkeink
Jelentős könnyítés a fenntarthatósági jelentéstételben: akár 57%-kal csökkenhet a nyilvánosságra hozandó adatok köre
Az EFRAG tervezete alapján nagyfokú egyszerűsítések jönnek az ESRS szabványokban,…
Tovább olvasom >„Deluxe” kenyerek a Lidlben: szintet lép a diszkontlánc prémium stratégiája Lengyelországban
Új szintre emeli pékáru-kínálatát a Lidl Lengyelországban, ahol a prémium…
Tovább olvasom >