Dr. Némedi Erzsébet: A boldogság a bélben lakik
A bélrendszerünkben lévő mikrobiom egy olyan ökoszisztéma, amely nem csak az egészségünkért felelős, de kapcsolatban van az aggyal és a boldogságtudatunkat is befolyásolja. – állítja Dr. Némedi Erzsébet élelmiszeripari mérnök, biotechnológus.
A szakember a mikrobiom szerepéről és a táplálkozás egészségre gyakorolt hatásairól mesélt Krizsó Szilviának, a legutóbbi Future Talks podcast adásban. Dr. Némedi Erzsébet elmondta: „A születéskor, a hüvelyben találkozik először a baba mikrobiomja baktériumokkal, amelyek átkerülnek az anyáról a magzat bélrendszerébe, bár már vannak olyan kutatások is, amelyek szerint a méh sem teljesen steril. A fejlődőd gyermeknél körülbelül 835 nap alatt alakul ki a felnőtt mikrobiom. A környezetünk is komoly befolyással van a mikrobiomra, az köztudott, hogy a diverzitását kipusztíthatja az antibiotikum, ami után regenerálódásra van szükség. A vidéki gyerekeknél például az orrban lévő mikrobiom, sokkal diverzebb, mint a városi gyerekeknél, ez okozhat allergiát és a cölikáliát is az urbánus környezetben élőknél.” A mikrobiom kutatását a technológia fejlődése tette lehetővé, állítja a szakember, aki azt is elmondta, hogy eddig 4,7 terrabájtnyi adatot próbálnak kiértékelni.
A jó hír az, hogy a táplálkozásunkkal sokat tudunk tenni a mikrobiom egészségéért. Például fontosak az olyan savak, amelyek a bélrendszer védelmét szolgálják. A friss cukrot viszont a baktériumok bekapszulázzák, ez dönti el, hogy melyikük szaporodik el. Az a legjobb, ha minél változatosabb a bélflóra, hiszen minden baktériumnak és organizmusnak van egy saját funkciója. Általában a növényi táplálkozás az, ami segíti a mikrobiomot, ezeknek kell az ételünk jó részét alkotni, mivel a rostok táplálják a mikrobiomot a leginkább. Dr. Némedi Erzsébet felhívta a figyelmet, hogy ha visszaszorítjuk a húsfogyasztásunkat, akkor az egészséges flóra szaporodik el, az sem mindegy, hogy milyen fehérjét eszünk. Ugyanakkor a szakember nem a szélsőségek híve, véleménye szerint valamilyen egyensúlyt kell kialakítani, hogy az étrendben minden a megfelelő mennyiségben szerepeljen.
Ha kíváncsi arra, hogy a hús és a tej milyen hatással van a mikrobiomra, hogy a pre- vagy a probiotikumok hasznosabbak-e a mikrobiom újjáépítésénél, akkor ne hagyja ki legutóbbi podcastunkat. Érdemes feliratkozni a csatornánkra, ahol kéthetente hétfőnként este újabb és újabb tartalmakkal várjuk.
Kapcsolódó cikkeink
Hideg ital, forró következmények: szívritmuszavart is okozhat a jeges frissítő
Elsőre bizarrnak hangozhat, pedig tudományosan is igazolt: a hideg italok…
Tovább olvasom >Madar Norbert – a magyar piaci szereplők a Temu árnyékában csak vegetálnak
„Nem szeretem használni az e-kereskedelem kifejezést, sokkal inkább lefedi a…
Tovább olvasom >A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >