Döbbenetes koncentrálódás az élelmiszer-kereskedelem elmúlt évtizedeiben

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 03. 09. 00:07

Egy felmérés szerint 1945-ben Angliában – melyet a nyugat-európai fejlődés modelljének is tekinthetünk – félmillió élelmiszer-kereskedő működött. A fogyasztás azóta a duplájára nőtt, a kereskedők száma pedig 94 százalékkal 6 százalékra csökkent.

Az évi 80 milliárd font forgalmú élelmiszer kereskedelmet csaknem egészében a multik forgatják. A teljes forgalom 80 százaléka 4 lánc: a Tesco (31%), az Asda (17%), a Sainsbury's (16%) és Morrisons (12%) kezében van. A trend olyan agresszív, hogy tavaly további 2000 kiskereskedő zárta be üzletét.A Tesco jelenleg 1800 áruházzal bír az országban, a Sainsbury's 828 egysége mellett.
David Amess konzervatív képviselő a indítványt terjeszt a parlament elé a folyamat fékezésére. A tapasztalat szerint viszont ezen multik a 'hatóság bármely piszkálása' esetén jelentős összegek és a legjobb ügyvédek felhasználásával sikeresen ellenállnak.
A statisztika szerint a városok felében 5-nél több szupermarket működik, autóval 10 perc alatt elérhető közelségben – írja a  Daily Mail nyomán a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink