Magazin: A lakosság háromnegyede naponta fogyaszt gyümölcsöt és valamilyen tejterméket
Egyre több márkagyártó és kereskedelmi vállalat tűzi zászlajára az egészséges termékek, programok, táplálkozás, életmód népszerűsítését. Van, aki bizonyos összetevők csökkentésével, mások épp a hozzáadásával teszik vonzóbbá termékeiket az egészségtudatos vásárlók számára. Számos kutatási eredmény is elérhető a témában.
Divatba jön az egészség?
Rengeteg szólás-mondás, bölcsesség és hiedelem forog a közbeszédben az egészséggel, egészséges táplálkozással kapcsolatban. Egy valamiben minden szakértő megegyezik: a magyar lakosság messze elmarad egészség, megelőzés, életmód tekintetében az európai átlagtól, így bármilyen impulzus csak javíthat az összképen.
Apák és fiúk
A 14 év alatti gyerekek kiegyensúlyozottabban esznek és többet is mozognak, mint a szüleik – derül ki a Nestlé NUTRIKID friss, generációs felméréséből. A közel 2000 diák és szülő részvételével végzett online felmérésből kiderült: mind a 14 év alatti Z, mind a 30-40-es X generációnak sokat kell tanulnia az egészséges életmódról. A szülők inkább csak tudják, hogy mi lenne a helyes választás, a gyakorlatban viszont nem étkeznek kiegyensúlyozottan. Ezzel szemben a gyerekek jobban tudják és követik is az egészséges étrend és életmód szabályait.
A megkérdezett gyermekek és felnőttek közel háromnegyede naponta fogyaszt gyümölcsöt és valamilyen tejterméket. A gyermekek minden nap esznek meleg ételt, a felnőttek ezzel szemben döntően csak szendvicset fogyasztanak, és, bár a belevalókat kiegyensúlyozottan választják, étrendjük így mégsem elég változatos és harmonikus. A gyermekek az iskolából, a felnőttek az online és a nyomtatott sajtóból tájékozódnak e téren. A gyerekek több mint 50 százaléka leggyakrabban sportolással tölti szabadidejét, míg a szülőknek csupán a 25 százaléka mondhatja el magáról ugyanezt. Náluk messze az olvasás, internetezés vezet a szabadidős tevékenységek között.
A felméréshez szorosan kapcsolódott a Nestlé NUTRIKID tavaly ősszel futott pályázata is. A kreatív alkotópályázaton általános iskolások az egészséges életmód jegyében alkottak rövidfilmet vagy képregényt. A Nestlé pénzjutalommal díjazta kategóriánként a legjobb 3 pályamunkát, amelyet a nyertes iskolák alapítványai használhatnak fel egészséges életmóddal kapcsolatos tevékenységre.
Margaréta az általános iskoláknak
A Mona Hungary Kft. is az általánosiskolás-korú gyermekeket és szüleiket tartja a legfontosabb célcsoportnak az egészségtudatos táplálkozás tekintetében. Kutatásaik alapján azt állapították meg, hogy az elhúzódó válság ellenére a családoknak nagyon fontos az egészséges élelmiszerek fogyasztása, főként, ha azokat kedvező ár-érték arányban tudják beszerezni. Jobban keresik a tápláló, hasznos tápanyagokat tartalmazó, garantált termelési és gyártásminőségi élelmiszereket. E tudatosságnak köszönhetően a speciális, vagy hozzáadott funkcióval rendelkező élelmiszerek, tejtermékek is keresettebbek lettek, ennek a trendnek köszönhető a vállalat ProX probiotikus joghurt termékcsaládjának sikere.
Érdekesség, hogy míg Nyugat-Európában a zsírszegény variánsok fejlesztése az egészséges tejtermék innovációjának mozgatórugója, addig hazánkban a cukortartalom-csökkentés a fő irányvonal. A szabályzás és a cukorbetegek növekvő száma, valamint a szénhidrát-csökkentés fontosságát hangsúlyozó diéták is ebbe az irányba tolják a fogyasztói igényeket.
A laktózérzékenyek száma is növekszik hazánkban, ezért a Mona portfóliójában számukra is egyre több laktózmentes termék található meg – L-free ESL és UHT tejek, habtejszín, vaj, túró, natúrjoghurt, gyümölcsjoghurtok, tejföl.
A Mona tejtermékei magas minőségű, garantáltan génmanipuláció-mentes termékek, amelyek a Montice (alap tejtermékek: tej, vaj, joghurt, túró, sajt) és GoodMilk (joghurtspecialitások) márkanév alatt találhatók meg a boltok hűtőpultjaiban és a polcokon.
– A jövő a gyermekek kezében van, ezért is hirdettük meg és bonyolítottuk le nagy sikerrel 2011-ben az első Montice Margaréta Edukációs Programot. A program keretében a hazai általános iskolák egészséges táplálkozással kapcsolatos programjait is segítve szakmai és táplálkozási ismereteinket osztottuk meg a diákokkal, szüleikkel és pedagógusaikkal. A gyerekek szívesen és nagy örömmel válaszoltak az egészséges táplálkozással kapcsolatos kérdésekre, alkottak velünk. Idén tovább folytatjuk a Margaréta Programot – mondja Strasser-Kátai Bernadett, a Mona Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.
A vállalat többek között a reggelizés fontosságát, a minőségi tejtermékek fogyasztását, az egészséges tízórai és uzsonnaválasztás lehetőségeit is megismerteti az általános iskolás gyerekekkel, szüleikkel és tanáraikkal.
A gyerekek kapják a főszerepet az Állatkerttel folytatott együttműködésben is, amelynek sztárja a tartósítószer és mesterséges színezék hozzáadása nélkül készült Montice tejszeletek kabalafigurája: Cloé, a fóka.
– Nemcsak a Budapesti Állat- és Növénykertet támogatjuk évről évre, hanem az
Állatkertben működő nyári Zoo Tábor aktív főtámogatói is vagyunk, ezzel is segítve a szülőket gyermekük nyári, tartalmas programjának megszervezésében – mondja zárógondolatként Strasser-Kátai Bernadett.
Mese és álom
A Detki Keksz Kft. innovációi az utóbbi időben két (olykor egymással találkozó) irányba mutattak: gyermekeknek szóló, valamint az egészségtudatos táplálkozás igényeinek megfelelő termékek kifejlesztése.
Az utóbbi termékeknél minimális forgalomnövekedést is megfigyeltek. Az egészséges termékeik fő fogyasztói a fiatal felnőttek és a magasabban kvalifikált/magasabb jövedelmű családok.
Az egészséges táplálkozás iránti igény kielégítésére fejlesztették ki a különféle gabonapelyheket tartalmazó Mesefit termékcsaládot, a Zab álom zabpelyhes kekszeket és a Lurkó névre hallgató vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított omlós linzereiket.
– Az idén januárban lezajlott ISM Nemzetközi Édesipari Szakvásáron azt láttuk, hogy ennek a kategóriának a gyártói igyekeznek a mesterséges édesítőszerek
helyett természetes anyagokat használni (pl. stevia, inulin). Mi is elindultunk ebbe az irányba, ez utóbbi összetevő például megtalálható az egyik Lurkó kekszünkben is – mondja Pavlova Olga, a Detki Keksz Kft. ügyvezető igazgatója.
Rendszeresen együttműködnek több intézménnyel, például a Heim Pál Gyermekkórház dietetikusával, a cukorbeteg gyerekeknek tartott programjaikat támogatják termékeikkel.
Kekszek diétákhoz
Egy versenyfelhívás adta a kezdőlökést az X-Keksz tulajdonosainak, hogy céget alapítsanak. A versenyen 2 millió forintot nyertek, és azóta készítik termékeiket. Az X-Keksz „Egészséges élvezet” variációi tönkölybúza- és teljes kiőrlésű lisztet, nyírfa-, illetve nádcukrot tartalmaznak fajtától függően. Nem tartalmaznak transzzsírt, tartósítószert, adalékanyagokat, színezéket.
Kutatásaik alapján az egészséges táplálkozás a 30–40 év közötti nőkre jellemző, akik nagyvárosokban és vonzáskörzetükben
élnek, jó anyagi lehetőségekkel rendelkeznek. Ezenkívül azok táplálkoznak egészségesen, akiknek az orvos előírta. Ez a hatás sajnos egyre erősebb, mind több és több ember kényszerül valamilyen diétára.
A 2013-as évben a sós variációk számát kívánják növelni, a tesztelések már folyamatban vannak.
– Folyamatosan találunk ki új ízeket, és a különböző (gluténmentes, tejcukormentes) diétákhoz való alkalmazkodás is céljaink között szerepel – mondja Zombori Orsolya, az egyik tulajdonos.
Az online és a közösségi médiában való megjelenésük eddig is folyamatos volt, és az is marad.
– Emellett kézműves vásárokon kóstolókkal is meg kívánunk jelenni, hiszen egy meggyőző ízvilág többet mond minden szónál.
A G-Roby online üzletében is a kóstoló bizonyult hasznos instore eszköznek – zárja nyilatkozatát Iványi Ágnes, a marketingért felelős tulajdonos.
Halban nagy
A halászati termékek piacán, ha szignifikáns mennyiségi változás nem is, de minőségi átrendeződés annál inkább történt.
– Kitörtünk a panírozott halrúd és a fagyasztott „tengeri halfilé” korlátai közül.
A kereslet inkább a minőségi, friss termékek felé tolódott. Ehhez hozzájárul, hogy az elmúlt évtizedben vált ekkora divattá a tudatos „törődj magaddal” és az „az vagy, amit megeszel” gondolkodásmód – kezdi a téma taglalását Palotás Péter, a PLP Seafood Kft. ügyvezetője.
A PLP Seafood Kft. által forgalmazott termékek teljes termékkörére igaz, hogy sem adalékanyagot, sem tartósítószert nem tartalmaznak, és frissek.
Felméréseikből egyértelműen látszik, hogy főként a főváros és agglomerációjában élő 25–45 év közötti, felsőfokú végzettséggel rendelkező, felső középosztálybeli vásárlók mutatnak fokozott érdeklődést az egyébként mindenki által egészségesnek tartott halászati termékek, ezen belül is a friss halak iránt. Ugyanebben a fogyasztói csoportban trendi ma az ínyenc életmód, főzőtanfolyamokra járni, gasztroblogot írni,
Gordon Ramsayt nézni, „Vacsoracsatát” játszani a barátokkal. Jellemző még a márkahűség, hogy keresik az igényes, minőséget sugárzó csomagolást, és a legkevésbé ár-érzékenyek.
Ennek a fogyasztói csoportnak tervezték a SELFISH márkanéven forgalmazott termékcsaládot, ami ledönti a frisshal-kategóriát eddig visszafogó korlátokat, nevezetesen a szezonalitást (karácsony, böjt, grill), az élőhal-árusítást, vagy éppen az elkészítésben való járatlanságot.
Több rangos verseny győztesei, hiszen a világon egyedülálló, innovatív csomagolástechnikát alkalmaznak, aminek köszönhetően friss, szagmentes, szálkamentes, konyhakész, ízletes termékeket kínálnak lazac, afrikai harcsa, pangáziusz, barramundi és pisztráng felhasználásával.
– A termékcsaládot bővíteni kívánjuk. Egyrészt a szezonalitás igényeinek megfelelően felkészülünk a nyári grillszezonra, valamint zászlónkra tűztük a hazai haltermelés gerincét adó pontyból a XXI. századi követelményeknek megfelelő termék előállítását – szögezi le Palotás Péter.
Marketingben a költséghatékony eszközöket keresik. Új termékkategória bevezetésekor alkalmazzák az eladáshelyi marketingaktivitásokat, kóstoltatókat szerveznek, és a megfelelő kommunikációt biztosítják az üzletekben. A közösségi oldalakon keresztül
folytatott kommunikáció is fontos szerepet kap. Nagyon jó tapasztalataik vannak ezen a területen, legyen szó akár edukációról, akár rajongói kör kialakításáról, vagy gerillakampány jellegű megjelenésekről.
Egységben az erő – hal és fokhagyma
A fogyasztók egyre többet foglalkoznak egészségük megőrzésével, és ennek köszönhetően az ezt elősegítő termékek, étrendkiegészítők iránt is megnőtt a kereslet. Ugyanakkor a magyar fogyasztó 2013-ban is árérzékeny marad.
– Portfóliónkban 2013-ban a Nutravia Halolaj és fokhagyma kapszula lesz fókuszban, amely egy innováció, hiszen praktikus módon mindkét igen keresett összetevőt (omega-3 és fokhagyma) egyszerre tartalmazza, ráadásul mindezt elérhető áron kínáljuk – hangsúlyozza Karsai Borbála Viola, a DunaSweet Wellness Kft. Brand Managere.
Az influenzaszezon igen fontos időszak ezeknél a termékeknek, hiszen a fogyasztók ilyenkor kiemelten keresik az immunrendszert erősítő készítményeket, így a fokhagymát is, mely híres az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatásáról. Nem véletlen tehát, hogy pont ekkorra időzítették a csomagolásváltást is. A megújult csomagolás mellett árakciókkal és leafletes promóciókkal is népszerűsítik a terméket.
Kátai I.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >