Magazin: A lakosság háromnegyede naponta fogyaszt gyümölcsöt és valamilyen tejterméket

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 03. 22. 11:17

Egyre több márkagyártó és kereskedelmi vállalat tűzi zászlajára az egészséges termékek, programok, táplálkozás, életmód népszerűsítését. Van, aki bizonyos összetevők csökkentésével, mások épp a hozzáadásával teszik vonzóbbá termékeiket az egészségtudatos vásárlók számára. Számos kutatási eredmény is elérhető a témában.

Divatba jön az egészség?

Rengeteg szólás-mondás, bölcsesség és hiedelem forog a közbeszédben az egészséggel, egészséges táplálkozással kapcsolatban. Egy valamiben minden szakértő megegyezik: a magyar lakosság messze elmarad egészség, megelőzés, életmód tekintetében az európai átlagtól, így bármilyen impulzus csak javíthat az összképen.

Apák és fiúk

A 14 év alatti gyerekek kiegyensúlyozottabban esznek és többet is mozognak, mint a szüleik – derül ki a Nestlé NUTRIKID friss, generációs felméréséből. A közel 2000 diák és szülő részvételével végzett online felmérésből kiderült: mind a 14 év alatti Z, mind a 30-40-es X generációnak sokat kell tanulnia az egészséges életmódról. A szülők inkább csak tudják, hogy mi lenne a helyes választás, a gyakorlatban viszont nem étkeznek kiegyensúlyozottan. Ezzel szemben a gyerekek jobban tudják és követik is az egészséges étrend és életmód szabályait.

A megkérdezett gyermekek és felnőttek közel háromnegyede naponta fogyaszt gyümölcsöt és valamilyen tejterméket. A gyermekek minden nap esznek meleg ételt, a felnőttek ezzel szemben döntően csak szendvicset fogyasztanak, és, bár a belevalókat kiegyensúlyozottan választják, étrendjük így mégsem elég változatos és harmonikus. A gyermekek az iskolából, a felnőttek az online és a nyomtatott sajtóból tájékozódnak e téren. A gyerekek több mint 50 százaléka leggyakrabban sportolással tölti szabadidejét, míg a szülőknek csupán a 25 százaléka mondhatja el magáról ugyanezt. Náluk messze az olvasás, internetezés vezet a szabadidős tevékenységek között.

A felméréshez szorosan kapcsolódott a Nestlé NUTRIKID tavaly ősszel futott pályázata is. A kreatív alkotópályázaton általános iskolások az egészséges életmód jegyében alkottak rövidfilmet vagy képregényt. A Nestlé pénzjutalommal díjazta kategóriánként a legjobb 3 pályamunkát, amelyet a nyertes iskolák alapítványai használhatnak fel egészséges életmóddal kapcsolatos tevékenységre.

Margaréta az általános iskoláknak

A Mona Hungary Kft. is az általánosiskolás-korú gyermekeket és szüleiket tartja a legfontosabb célcsoportnak az egészségtudatos táplálkozás tekintetében. Kutatásaik alapján azt állapították meg, hogy az elhúzódó válság ellenére a családoknak nagyon fontos az egészséges élelmiszerek fogyasztása, főként, ha azokat kedvező ár-érték arányban tudják beszerezni. Jobban keresik a tápláló, hasznos tápanyagokat tartalmazó, garantált termelési és gyártásminőségi élelmiszereket. E tudatosságnak köszönhetően a speciális, vagy hozzáadott funkcióval rendelkező élelmiszerek, tejtermékek is keresettebbek lettek, ennek a trendnek köszönhető a vállalat ProX probiotikus joghurt termékcsaládjának sikere.

Érdekesség, hogy míg Nyugat-Európában a zsírszegény variánsok fejlesztése az egészséges tejtermék innovációjának mozgatórugója, addig hazánkban a cukortartalom-csökkentés a fő irányvonal. A szabályzás és a cukorbetegek növekvő száma, valamint a szénhidrát-csökkentés fontosságát hangsúlyozó diéták is ebbe az irányba tolják a fogyasztói igényeket.

A laktózérzékenyek száma is növekszik hazánkban, ezért a Mona portfóliójában számukra is egyre több laktózmentes termék található meg – L-free ESL és UHT tejek, habtejszín, vaj, túró, natúrjoghurt, gyümölcsjoghurtok, tejföl.

A Mona tejtermékei magas minőségű, garantáltan génmanipuláció-mentes termékek, amelyek a Montice (alap tejtermékek: tej, vaj, joghurt, túró, sajt) és GoodMilk (joghurtspecialitások) márkanév alatt találhatók meg a boltok hűtőpultjaiban és a polcokon.

– A jövő a gyermekek kezében van, ezért is hirdettük meg és bonyolítottuk le nagy sikerrel 2011-ben az első Montice Margaréta Edukációs Programot. A program keretében a hazai általános iskolák egészséges táplálkozással kapcsolatos programjait is segítve szakmai és táplálkozási ismereteinket osztottuk meg a diákokkal, szüleikkel és pedagógusaikkal. A gyerekek szívesen és nagy örömmel válaszoltak az egészséges táplálkozással kapcsolatos kérdésekre, alkottak velünk. Idén tovább folytatjuk a Margaréta Programot – mondja Strasser-Kátai Bernadett, a Mona Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A vállalat többek között a reggelizés fontosságát, a minőségi tejtermékek fogyasztását, az egészséges tízórai és uzsonnaválasztás lehetőségeit is megismerteti az általános iskolás gyerekekkel, szüleikkel és tanáraikkal.

A gyerekek kapják a főszerepet az Állatkerttel folytatott együttműködésben is, amelynek sztárja a tartósítószer és mesterséges színezék hozzáadása nélkül készült Montice tejszeletek kabalafigurája: Cloé, a fóka.

– Nemcsak a Budapesti Állat- és Növénykertet támogatjuk évről évre, hanem az
Állatkertben működő nyári Zoo Tábor aktív főtámogatói is vagyunk, ezzel is segítve a szülőket gyermekük nyári, tartalmas programjának megszervezésében – mondja zárógondolatként Strasser-Kátai Bernadett.

Mese és álom

A Detki Keksz Kft. innovációi az utóbbi időben két (olykor egymással találkozó) irányba mutattak: gyermekeknek szóló, valamint az egészségtudatos táplálkozás igényeinek megfelelő termékek kifejlesztése.

Az utóbbi termékeknél minimális forgalomnövekedést is megfigyeltek. Az egészséges termékeik fő fogyasztói a fiatal felnőttek és a magasabban kvalifikált/magasabb jövedelmű családok.

Az egészséges táplálkozás iránti igény kielégítésére fejlesztették ki a különféle gabonapelyheket tartalmazó Mesefit termékcsaládot, a Zab álom zabpelyhes kekszeket és a Lurkó névre hallgató vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított omlós linzereiket.

– Az idén januárban lezajlott ISM Nemzetközi Édesipari Szakvásáron azt láttuk, hogy ennek a kategóriának a gyártói igyekeznek a mesterséges édesítőszerek
helyett természetes anyagokat használni (pl. stevia, inulin). Mi is elindultunk ebbe az irányba, ez utóbbi összetevő például megtalálható az egyik Lurkó kekszünkben is – mondja Pavlova Olga, a Detki Keksz Kft. ügyvezető igazgatója.

Rendszeresen együtt­­­­működnek több intézménnyel, például a Heim Pál Gyermekkórház dietetikusával, a cukorbeteg gyerekeknek tartott programjaikat támogatják termékeikkel.

Kekszek diétákhoz

Egy versenyfelhívás adta a kezdőlökést az X-Keksz tulajdonosainak, hogy céget alapítsanak. A versenyen 2 millió forintot nyertek, és azóta készítik termékeiket. Az X-Keksz „Egészséges élvezet” variációi tönkölybúza- és teljes kiőrlésű lisztet, nyírfa-, illetve nádcukrot tartalmaznak fajtától függően. Nem tartalmaznak transzzsírt, tartósítószert, adalékanyagokat, színezéket.

Kutatásaik alapján az egészséges táplálkozás a 30–40 év közötti nőkre jellemző, akik nagyvárosokban és vonzáskörzetükben
élnek, jó anyagi lehetőségekkel rendelkeznek. Ezenkívül azok táplálkoznak egészségesen, akiknek az orvos előírta. Ez a hatás sajnos egyre erősebb, mind több és több ember kényszerül valamilyen diétára.

A 2013-as évben a sós variációk számát kívánják növelni, a tesztelések már folyamatban vannak.

– Folyamatosan találunk ki új ízeket, és a különböző (gluténmentes, tejcukormentes) diétákhoz való alkalmazkodás is céljaink között szerepel – mondja Zombori Orsolya, az egyik tulajdonos.

Az online és a közösségi médiában való megjelenésük eddig is folyamatos volt, és az is marad.

– Emellett kézműves vásárokon kóstolókkal is meg kívánunk jelenni, hiszen egy meggyőző ízvilág többet mond minden szónál.
A G-Roby online üzletében is a kóstoló bizonyult hasznos instore eszköznek – zárja nyilatkozatát Iványi Ágnes, a marketingért felelős tulajdonos.

Halban nagy

A halászati termékek piacán, ha szignifikáns mennyiségi változás nem is, de minőségi átrendeződés annál inkább történt.

– Kitörtünk a panírozott halrúd és a fagyasztott „tengeri halfilé” korlátai közül.
A kereslet inkább a minőségi, friss termékek felé tolódott. Ehhez hozzájárul, hogy az elmúlt évtizedben vált ekkora divattá a tudatos „törődj magaddal” és az „az vagy, amit megeszel” gondolkodásmód – kezdi a téma taglalását Palotás Péter, a PLP Seafood Kft. ügyvezetője.

A PLP Seafood Kft. által forgalmazott termékek teljes termékkörére igaz, hogy sem adalékanyagot, sem tartósítószert nem tartalmaznak, és frissek.

Felméréseikből egyértelműen látszik, hogy főként a főváros és agglomerációjában élő 25–45 év közötti, felsőfokú végzettséggel rendelkező, felső középosztálybeli vásárlók mutatnak fokozott érdeklődést az egyébként mindenki által egészségesnek tartott halászati termékek, ezen belül is a friss halak iránt. Ugyanebben a fogyasztói csoportban trendi ma az ínyenc életmód, főzőtanfolyamokra járni, gasztroblogot írni,
Gordon Ramsayt nézni, „Vacsoracsatát” játszani a barátokkal. Jellemző még a márkahűség, hogy keresik az igényes, minőséget sugárzó csomagolást, és a legkevésbé ár-érzékenyek.

Ennek a fogyasztói csoportnak tervezték a SELFISH márkanéven forgalmazott termékcsaládot, ami ledönti a frisshal-kategóriát eddig visszafogó korlátokat, nevezetesen a szezonalitást (karácsony, böjt, grill), az élőhal-árusítást, vagy éppen az elkészítésben való járatlanságot.

Több rangos verseny győztesei, hiszen a világon egyedülálló, innovatív csomagolástechnikát alkalmaznak, aminek köszönhetően friss, szagmentes, szálkamentes, konyhakész, ízletes termékeket kínálnak lazac, afrikai harcsa, pangáziusz, barramundi és pisztráng felhasználásával.

– A termékcsaládot bővíteni kívánjuk. Egyrészt a szezonalitás igényeinek megfelelően felkészülünk a nyári grillszezonra, valamint zászlónkra tűztük a hazai haltermelés gerincét adó pontyból a XXI. századi követelményeknek megfelelő termék előállítását – szögezi le Palotás Péter.

Marketingben a költséghatékony eszközöket keresik. Új termékkategória bevezetésekor alkalmazzák az eladáshelyi marketingaktivitásokat, kóstoltatókat szerveznek, és a megfelelő kommunikációt biztosítják az üzletekben. A közösségi oldalakon keresztül
folytatott kommunikáció is fontos szerepet kap. Nagyon jó tapasztalataik vannak ezen a területen, legyen szó akár edukációról, akár rajongói kör kialakításáról, vagy gerillakampány jellegű megjelenésekről.

Egységben az erő – hal és fokhagyma

A fogyasztók egyre többet foglalkoznak egészségük megőrzésével, és ennek köszönhetően az ezt elősegítő termékek, étrendkiegészítők iránt is megnőtt a kereslet. Ugyanakkor a magyar fogyasztó 2013-ban is árérzékeny marad.

– Portfóliónkban 2013-ban a Nutravia Halolaj és fokhagyma kapszula lesz fókuszban, amely egy innováció, hiszen praktikus módon mindkét igen keresett összetevőt (omega-3 és fokhagyma) egyszerre tartalmazza, ráadásul mindezt elérhető áron kínáljuk – hangsúlyozza Karsai Borbála Viola, a DunaSweet Wellness Kft. Brand Managere.

Az influenzaszezon igen fontos időszak ezeknél a termékeknek, hiszen a fogyasztók ilyenkor kiemelten keresik az immunrendszert erősítő készítményeket, így a fokhagymát is, mely híres az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatásáról. Nem véletlen tehát, hogy pont ekkorra időzítették a csomagolásváltást is. A megújult csomagolás mellett árakciókkal és leafletes promóciókkal is népszerűsítik a terméket.

Kátai I.

Kapcsolódó cikkeink