Disznókő Tokaj: a tisztaság öröme

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 06. 14. 11:22

Az idén 25 éves Disznókő Tokaj hazánk egyik meghatározó borászata, termékeik hetven százalékát a nemzetközi piacon értékesítik, de boraik megtalálhatók a legjobb hazai éttermekben is. A birtok tulajdonosa 1992 óta az AXA-Millésimes, amelynek Franciaországban olyan borászatai vannak, mint a bordeaux-i Château Pichon-Longueville Baron, a Château Petit-Village, a Château Suduiraut, a burgundiai Domaine de l’Arlot illetve Portóban a Quinta do Noval.

szolo

A Tokaji Borvidék délnyugati kapujában található szőlőbirtok nevét a területén található Disznókő szikláról kapta, amelynek formája vaddisznóra emlékeztet. A nagy múltú birtok tulajdonosa 1992 óta az AXA-Millésimes, amelynek Franciaországban olyan borászatai vannak, mint a bordeaux-i Château Pichon-Longueville, a Château Petit-Village, a Château Suduiraut, illetve Portóban a Quinta do Noval.

A birtok 150 hektáron terül el, 104 hektár a termőültetvény, amelyet már az 1732-es szőlőkataszteri besorolás első osztályú területnek nyilvánított. A terület egykor a Rákóczi-családé volt, majd a 18. századtól több arisztokrata családé is. A klasszicista stílusú, műemléki Sárga Borház – ma étterem – valamikor a birtok présháza volt, amelyet kétszáz éve Lónyay Menyhért építtetett.
A Disznókő szőlőbirtok 1995-ben Ekler Dezső tervei alapján felépíttette új szőlőfeldolgozóját és présházát, kialakíttatott egy sziklába várt tölgyfahordós érlelőt és újratelepíttette az ültetvények jó részét. A birtok igazgatója Mészáros László agrárkémikus, aki több mint két évtizede gyakornokként került a céghez, s azóta építi a cég és a borok presztízsét.
A francia anyacéghez fűződő kiváló szakmai kapcsolatoknak és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetőnek a Disznókő borok mára világszerte viszik Tokaj jó hírét. New York, London vagy Sanghaj éttermeiben éppúgy megtalálhatók a különleges aszúk, mint az itthoni top éttermekben, s jelentős figyelem kíséri a Tokaji Dry száraz furmintot is. A Tokaji Dry Furmint 2016 a napokban kerül a borkereskedések választékába, és természetesen a Veritas kínálatában is elérhető lesz. Friss savakkal bíró, erőteljes borokat adó évjáratról beszélhetünk, s a vegetációs időszak nedves időjárása ellenére a szőlő szépen bogyósodott a kellően magas hőmérsékletnek köszönhetően.

A Disznókő nemzetközi hírnevét azonban a nagy szakértelemmel és professzionális technológiával elkészített aszúk alapozták meg az elmúlt évtizedben, melyek közül talán a legkiemelkedőbb a 6 puttonyos Kapi Vineyard. A Kapi-dűlő nemes szőlőinek gazdagsága és kivételes koncentrációja egy kristálytiszta szerkezetű bort eredményezett, melyet tökéletes egyensúly és végtelen finesz jellemez. Nem véletlen a birtok mottója: Pleasure of Purity, avagy a tisztaság öröme, hiszen minden esetben az a cél, hogy a világszinten is különlegesnek számító tokaji borvidéken letisztult, harmonikus borokat készítsenek. Az elismerés pedig a legbefolyásosabb értékelők részéről sem marad el. A Robert Parker amerikai borkritikus által megalkotott Parker Points évente kiadott pontszámai a nemzetközi borkereskedelemben igazán meghatározók és mérvadók minden tekintetben. Nem olyan rég Disznókő Aszúkat is pontozott a Parker-csapat, ennek egyik legkiemelkedőbb eredménye, hogy a RobertParker.com oldal 96/100 pontot adott a 2008-as aszúra, amely komoly eredményt jelent a világ élvonalában. Ezzel egyidőben Jancis Robinson is Disznókő-aszúkat tesztelt, 3 aszúra is 18 pontot adott, ami rendkívül magas értéknek számít. Erről bővebb összefoglaló olvasható magyarul a hazai Gault&Millau étteremkalauz weboldalán.
Az áprilisban zajlott Nagy Tokai Borárverés is szép sikert hozott a birtoknak, mindkét árverésre bocsátott tétele elkelt. A Furmint Dry „Lajosok” 2016 180 sorszámozott palackja 770.000 forintért, a 2014-es Aszúválogatás (Furmint, Hárslevelű és Zéta) 270 palackja pedig 3.000.000 forintért talált gazdára. A nívós szakmai események, az egyre jobb borok és a régió fejlődése mind az eredményezhetik, hogy a hazai és nemzetközi borvilág figyelme még inkább Tokaj felé fordul a jövőben is.

Arra pedig, hogy a tokaji bor koktélalapanyagnak is lehet kiváló, a nemrég a Buddha-Bar Budapest-ben zajlott Disznókő Tokaj Koktélverseny a bizonyíték, ahol igencsak izgalmas kreációk születtek. A nyertes italt Forray András, a Michelin-csillagos Costes Downtown bártendere alkotta meg Drymatic néven, a 2016-os tokaji száraz furmint felhasználásával.

Borkoktélok és sztárbártenderek a Buddha-Bar-ban

Elegáns és letisztult italkreáció nyerte a II. Disznókő Tokaji Koktélversenyt
Április 27-én, csütörtökön zajlott a II. Disznókő Tokaji Koktélverseny döntője, melynek idén is a Buddha-Bar Budapest adott otthont. A kreatív, többfordulós bajnokság nyertese FORRAY András (Costes Downtown), a győztes koktél pedig a Drymatic nevet viseli. A közönségdíjas ISPÁN György (Púder Bárszínház) Wine&Spirit koktélja lett. Az egész napos verseny alatt a Buddha-Bar csapata különleges szakmai programokkal is készült.A nyertes bártender Bordeaux-ba utazhat egy szakmai tanulmányútra, a Disznókő francia testvérbirtokaira, a Pauillac-ban található Château Pichon-Longueville és Château Pibran birtokora, a Château Petit-Village házba Pomerolban, valamint a Sauternes-ben lévő Château Suduiraut-ba.
A verseny rangját emelte az is, hogy a zsűri tagja volt a Diageo World Class versenyén a világ legjobb bártenderének választott Jennifer Le Nechet is, aki a rangos megmérettetés történetének első és egyetlen női győztese. Szintén a zsűri munkáját segítette Ulric Voelkel-Nijs, a Baijiu márkanagykövete, valamint hazai szakemberek.
Noha a tokaji borok egyáltalán nem számítanak klasszikus koktélalapanyagnak, mindegyik versenyző igyekezett ötletes megoldásokat találni a felhasználásukra. Forray András elődöntő nyertes, majd nyertes koktélja bizonyította be leginkább, hogy igazán elegáns, letisztult, harmonikus italkreációk készíthetők a Disznókő boraiból, amelyek a birtok stílusához is tökéletesen illenek. Nemcsak a koktélok, hanem a Buddha-Bar csapata által szervezett kísérőprogramok miatt is igazán különleges volt ez a nap, amiből rengeteget tanulhattak és inspirálódhattak a résztvevő szakmabeliek.

Célok a következő 25 évre – Mészáros László igazgató

– Nagyon sok dolgunk van, hiszen jó a tendencia, sikeres a birtok, eredményes az értékesítés, van kereslet a boraink iránt. A tokaji aszúban egyfajta minőségi csúcsot szeretnék elérni abban a szellemben, ahogy mi készítjük, vagyis lendületes, erőteljes, ugyanakkor visszafogott, egyensúlyos, nemes borokat létrehozni. Számomra a tokaji a világ egyik csúcsbora, és ezt szeretnénk még tovább csiszolni mind az alapanyag, mind a borkészítés szintjén. Látva a keresletet a szárazborok iránt, ugyanez a cél. Úgy gondolom, Tokaj és Disznókő abszolút a jövő borvidéke a tradíciója mellett. Ezt érzik a tulajdonosok is, hogy amit anno elkezdtek, az egyre értékesebbek. Egy birtokhoz kell egy vízió, el kell képzelni, mi lesz 20-25 év múlva. Mi nagyon szerencsések vagyunk, hogy olyan hátterünk van, ahonnan mi csak kapunk, és a hasznot visszafordíthatjuk beruházásokra, s így a birtok presztízse egyre jobban növekszik, s 20-30 év múlva ez még erősebb lesz. A borvidékünk sikere azonban nemcsak nekünk, hanem más tokaji borászatoknak is köszönhető, akik világszerte propagálják a tokaji borokat.

Kapcsolódó cikkeink