Diszkriminációmentes csomagolást szeretne a Freshfel Europe a friss zöldség-gyümölcs szektor számára

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 12. 16. 09:05

A Freshfel Europe arra szólította fel a döntéshozókat, hogy “fenntartható és funkcionális harmonizált csomagolási szabályokat” fogadjanak el a friss gyümölcsök és zöldségek csomagolására az EU-ban.

A szervezet úgy véli, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek egyszer használatos csomagolására vonatkozó, a jelenlegi javaslatban szereplő tilalom aránytalan és diszkriminatív a többi élelmiszerágazathoz képest.

A Freshfel hangsúlyozta, hogy a fokozottan körforgásos és fenntarthatóbb ellátási lánc felé való elmozdulás támogatása során a tudományosan megalapozott megoldásokra kell összpontosítani, beleértve a csomagolási típusokat és anyagokat is.

Az Európai Bizottság november 30-án tette közzé a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló rendeletjavaslatát, amelyben szerepel az egyszer használatos műanyagcsomagolás tilalma a 1,5 kg-nál kisebb kiszerelésű friss gyümölcsök és zöldségek esetében.

A Freshfel szerint a rendelet nem célzott meg más élelmiszer-kategóriákat.

Philippe Binard, a Freshfel Europe általános küldöttje így nyilatkozott: “A friss gyümölcs- és zöldségágazat elkötelezett a kategória fenntarthatóságának növelése mellett, hogy segítsen elérni az EU 2050-re kitűzött klímasemlegességi célját. Ezt az újrafelhasználható raklapgyűjtő rendszerek hosszú ideje tartó használatával és az olyan közelmúltbeli beruházásokkal, mint a házon belüli komposztálható címkék, bizonyítottuk.

“Az uniós csomagolási szabályoknak tükrözniük kell az ágazat arra vonatkozó igényét, hogy funkcionális és a környezet szempontjából legelőnyösebb csomagolást használjon annak érdekében, hogy az uniós fogyasztóknak az egészséges és fenntartható étrendhez kiváló minőségű és biztonságos termékek biztosítson, nem kívánt következmények, például élelmiszerhulladék nélkül”.

ESM

Kapcsolódó cikkeink