Rovarétterem nyílt Dél-Afrikában

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 09. 17. 10:25

Mario Barnard dél-afrikai séf négy évvel ezelőtt Thaiföldön kóstolta meg a grillezett skorpiók és a fokhagymával és fűszerekkel megszórt ropogós rovarok ízvilágát, ám egyáltalán nem jött be neki. Viszont ez a rossz élmény mégis arra ösztönözte Barnardot, hogy rovar alapú ételekkel kísérletezzen, és ezek eredményeképpen 2019 júliusában egy olyan alkalmi éttermet nyitott Fokváros divatos Woodstock nevű külvárosában, ahol kizárólag rovar eredetű ételeket szolgálnak fel.


Kép: Reuters.com

Barnard azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy a „Rovarélmény” az első olyan étterem Dél-Afrikában, ahol kizárólag rovarokból készült ételeket szolgálnak fel, bár a világ különböző tájain ezek egyre népszerűbbek.


Barnard összebútorozott a helyi Gourmet Grubb nevű startuppal is, akik a fekete katonalégy lárváit fehérjeporrá és tejjé alakítják, melyből rovar alapú fagyit készítenek.

„Pár hónappal ezelőtt találkoztam Jean-rel és Leah-vel a Gourmet Grubb-ból, akiknek ugyanaz volt a problémájuk, mint nekem:
nem szeretjük a rovart az eredeti formájában, ezért úgy döntöttünk, hogy porrá őrölve fogunk ínyenc ételeket készíteni – mondta Barnard a Reutersnek az étteremben.

Az étteremről helyszíni tudósítás is készült, bemutatva az egyes ételeket.

“Az embereknek tetszenek az újdonságok, jól megy a bolt” – nyilatkozta a tulajdonos, hozzátéve, hogy az alkalmi étterem novemberig nyitva marad, ami jóval túl van a tervezett határidőn.

A „Rovarélmény” vendégei mopane féregből készült puliszkát fogyaszthatnak paradicsomos chilis csatnival – utóbbi egy dél-ázsiai eredetű fűszeres szószféleség -, de választhatják a chilis fokhagymás mártással készített fekete katonalegyet vajdiós raviolival, mindkettő megfizethető áron, átszámítva kb. 985 forintért kapható.

Persze a ravioli sem a megszokott tészta, körülbelül fele-fele arányban van benne liszt és rovarpor – közölte Barnard, miközben éppen egy új termesz- és tücsökszállítmány érkezésére várt.

„Ez a környezetbarát táplálék a jövő étele”- tette hozzá, elmondva azt is, hogy kínálatunkat kibővítették a rovarsörrel, rovarkeksszel, sőt még rovar alapú kutyaeledellel is.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a rovarok kevesebb üvegházhatást okozó gázt és kevesebb ammóniát bocsátanak ki, mint a szarvasmarha vagy a sertés, sokkal kisebb mennyiségű talajt és vizet igényelnek. Jelenleg több mint 1900 ehető rovarfajt ismerünk.
A tudósok fenntartható és olcsó ételeknek tartják a rovarokon alapuló élelmiszereket, amelyek fehérje-, rost- és ásványi anyag tartalma magas.

„Soha nem ettem rovarokat korábban. A rovar íze semmilyen korábban megismert ízhez nem hasonlít”- mondta Angelo Caralse, a „Rovarélmény” egyik elégedett vendége. Olyan volt, mint a krokett, vagy a burgonya és a csicseriborsó, enyhén diós, fűszeres ízzel. Élveztem.” (MTI)

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink