Dél-Afrika v. Európai Unió: célpontban a narancs

Szerző: STA Dátum: 2022. 08. 11. 15:09

Dél-Afrika fellebbezést nyújtott be a WTO-hoz a gyümölcsök EU-ban kötelező hideg kezelése ellen.

Az EU szabályozás csak kezelt gyümölcsök behozatalát engedélyezi az élelmiszerbiztonság érdekében. (Fotó: STA)

A narancs miatt robbant ki vita a két fél között, ugyanis az EU-ba a harmadik országokból importált narancsot hideg kezelésnek kell alávetni a False Cydia parazitamentesítés miatt. E határozat ellen nyújtott be beadványt Dél-Afrika. A WTO szabályai szerint a fellebbezést követően egy legfeljebb 60 napig tartó konzultációs szakaszban próbálják megállapodásra bírni az érintett feleket. Ha ez nem jár sikerrel, hivatalos vita kezdődik a multilaterális szervezet megfelelő hatóságai előtt.

2021-ben az uniós citrusfélék behozatala mintegy 2 millió tonnát tett ki, ami 4,6%-kal több, mint az elmúlt öt év átlaga: ugyanebben az évben a Dél-Afrikából származó behozatal alig kevesebb, mint 800 ezer tonnát tett ki, ami a 2016–2020-as időszak átlagához képest 26%-os növekedést jelent.

Az olasz és európai termelés védelme érdekében az EU döntését minden esetben meg kell erősíteni, minden visszalépés indokolatlan és elfogadhatatlan lenne. A Brüsszelben hozott döntés, amelyet sürgettünk és támogattunk, egyáltalán nem protekcionista jellegű. Valójában az a célja, hogy megakadályozza egy olyan parazita belépését és terjedését az EU-ban, amely nagyon súlyos károkat okozhat a termelésünkben. – hangsúlyozza Massimiliano Giansanti, a Confagricoltura elnöke.

efanews.eu

Kapcsolódó cikkeink