Dacol a válsággal a karácsonyi kiskereskedelmi forgalom Ausztriában

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 21. 12:48

A gazdaság lassulása ellenére is kedvezően alakult a karácsonyi kiskereskedelmi forgalom Ausztriában a gazdasági kamara (WKÖ) szerint.

Az érdekképviseleti szervezet kereskedelmi tagozatának felmérése szerint december 17-éig, a karácsony előtti utolsó hétvégi nyitvatartási napig mért forgalom ugyan két százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól, de mivel akkorra eggyel több nyitvatartási nap esett, a korrigált bevétel négy százalékkal magasabb volt az előző évinél – mondta el Bettina Lorentschitsch, a tagozat elnöke kedden egy sajtótájékoztatón. “A kereskedelem ellenállt a gazdasági növekedés mérséklődésének” – mondta Lorentschitsch.

A legnagyobb mértékben a bútorüzletek és az elektronikai üzletek forgalma nőtt (nyolc, illetve hat százalékkal). Az előző évinél öt százalékkal többet költöttek az osztrákok illatszerekre, órákra és ékszerekre. A cipők és sportszerek idén kevésbé voltak kelendőek, mint tavaly, ez a kamara szerint az évszakhoz képest enyhe időjárással magyarázható.

Ausztriában az üzletek zárva tartanak vasárnaponként, a karácsonyi kereskedelmi forgalmat ezért az ünnepeket megelőző négy szombati nap alapján jellemzik.

A kereskedők 30 százaléka több bevételt könyvelt el a negyedik “bevásárló-szombatig”, mint tavaly, 30 százaléka ugyanannyit és 40 százaléka kevesebbet. A felmérésben részt vevő üzletek 70 százaléka arról számolt be, hogy vásárlóik leginkább közepes árkategóriában választottak termékeket.

A fővárosban Bécsben az utolsó, negyedik szombaton mintegy 850 ezren keresték fel a bevásárlóközpontokat és a sétálóutcákat.

A bécsi karácsonyi vásárlás külföldiek között is népszerű. A kamara adatai szerint az utolsó előtti szombati napon negyvenezer külföldi kereste fel a sétálóutcákat és a karácsonyi vásárokat szervezett, egynapos autóbuszos út keretében. A legtöbben Olaszországból érkeztek, Olaszországot Magyarország, Szlovákia és Csehország követi. Az egynapos utak résztvevői leginkább a Mariahilfer Strassét, a belvárost és az annak közelében található karácsonyi vásárokat, valamint a Schönbrunni kastély karácsonyi vásárát keresik fel.

2011 harmadik negyedévében 2,7 százalékkal nőtt az osztrák bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakához képest, a második negyedévben még négy százalékkal bővült a gazdaság. Az Osztrák Nemzeti Bank a jövő év első felében a növekedés stagnálásával számol, és nem zárja ki a recesszió lehetőségét sem. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink