Cukrász szakoktatói továbbképzések

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 12. 07. 10:37

Az ipartestület már 2021-ben kidolgozta az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) Oktatói Továbbképzési Rendszer keretében meghirdetett cukrász szakoktatói továbbképzéseket, de az első kurzusokra csak idén ősszel kerülhetett sor.

A cikk a Trade magazin 2023/12-01. lapszámában olvasható.

Az elnökség hat különböző tematikát állított össze és hirdetett meg egy ráadás – Cukrászdák és cukrászati műhelyek látogatása – programmal kiegészítve azokat.

– Csokoládékészítés és díszítéstechnika tematika: egyedi csokoládédíszek készítése, bonbonkészítés, plasztik csokoládé készítése, csokoládé-bársonyfújás, csokoládévirág-készítés, töltött és töltetlen táblás csokoládék készítése.

Csokoládékészítés és díszítéstechnika

– Fagylalt- és parfékészítés tematika: a fagylaltok általános jellemzői, fagylalt összetevői és szerepük fagylaltkészítés technológiájában, a fagylaltkészítés műveleteinek jellemzése, fagylaltkészítés hibái, tejfagylaltok, fagylaltfajták készítése.

– Felvertek és tészták készítése tematika: modern felvertek adagolása, kenése, alakítása, formába töltése, sütése, sütés utáni műveletek alkalmazása, streusel/crumble, tartkészítés, frangipane, sablé, pâte à choux, sós töltött és töltetlen sütemények készítése, hajtogatott tésztából készült sütemények készítése, húzóvaj szerepe, felhasználása.

– Modern tortadíszítés tematika: különleges technológiával készült torták készítése, tortakészítés műveletei, tészta előkészítése, krémkeverés vagy töltelékkészítés, töltés, dermesztés, bevonás, díszítés gyakorlása, speciális torták és díszítések készítése különböző technikákkal.

– Nemzetközi cukrászati ismeretek: trendek bemutatása, nemzetközi cukrászatban alkalmazott tészták, töltelékek, bevonóanyagok készítése, alkalmazása, modern, egyszemélyes desszertek készítése.

– Tányérdesszertek és modern pohárkrémek készítése tematika: tányérdesszertek általános jellemzői, hideg és meleg desszertek csoportjai, tányérdesszertek kiegészítő díszítőelemei, tányérdesszertek tálalása.

Ezek közül a kevesebb jelentkező miatt idén már csak három került meghirdetésre (a többi sem került ki a látókörünkből); ezúttal fel is töltődött az összes programunk, és teltházzal tudtuk idén megtartani az összes képzést. A kurzusokra az ország minden pontjáról érkeztek szakoktatók, az eredményre jellemző, hogy a nap végén készült anonim teszt kérdőívek összesített eredménye rendre 9,7 pont felett volt a maximális 10 pontból!

A nemzetközi trendek alapján készültek a modern egyszemélyes desszertek

Az első megvalósult képzés a Nemzetközi cukrászati ismeretek volt szeptember végén: a résztvevők Kemény Andrásné mestercukrász vezetésével bepillantást kaphattak a formában dermesztett monodesszertek, a vágott desszertek, a tartok, a mousse-torták és macaronok készítésének rejtelmeibe.

Október közepén Lusztigh Mária cukrászmester kedvenc témája a Csokoládékészítés és díszítéstechnika volt soron. Ezen 12 fő vett részt, az ország teljes területéről érkeztek szakoktatók, akik vágott bonbonokat (rózsaborsos sóskaramell és fekete ribizlis marshmallow), dresszírozott bonbont (kardamomos-rózsás kávéhalom), formában készült bonbont (citrusos-zöld tea bonbon), táblás csokoládét és snacing bart (bazsalikomos tonkabab) készítettek, és betekintést kaptak a csokoládéartisztika és -díszítés világába is.

Novemberben a tányérdesszertekkel és pohárkrémekkel foglalkozó kurzust ugyancsak Lusztigh Mária vezette. Az izgalmas és összetett képzésen a szakoktatók megismerkedhettek a mascarpone espuma, a mangó choux, a méz mousse, a csokoládéhomok, a passió marshmallow és a bazsalikomhab készítésének rejtelmeivel.

A szervezők bíznak abban, hogy az idei sikeres képzéseknek a jó híre szájról szájra terjed majd a szakképzési centrumokban, és előbb vagy utóbb az összes cukrász szakoktató ellátogat majd hozzánk egy-két – a centrumok által fizetett – továbbképzésre. //

Kapcsolódó cikkeink