Magazin: Cukorkák, extrákkal

Szerző: Szalai László Dátum: 2021. 12. 01. 07:01

Jól viselte a cukorkapiac az elmúlt másfél évet. A növekedés motorja a gumicukorka, ahol nem csupán a termékfejlesztések, hanem a piacvezető márka hatékony marketingje is hozzájárul a kategória sikereihez. A többi szegmensben a hozzáadott értékek segítik a márkák növekedését, legyen az a szervezet immunrendszerének erősítése, vagy éppen a fenntarthatóbb csomagolás.

Szerző: Szalai László

Bár a pandémiával változtak a vásárlási szokások (a vevők fogékonysága csökkent az impulz termékek és nőtt a gyors vásárlás iránt), mindez alapjaiban nem rengette meg a cukorkapiacot. Sőt, az eladásai – hasonlóan az édességpiac egészéhez – növekednek.

A piac belső szerkezete nem változott jelentős mértékben. A diszkontok térnyerése folytatódik, a gyártói márkák erősek, bár mellettük a kereskedelmi márkák – azokon belül is elsősorban az uralkodó 80–100 grammosnál nagyobb kiszerelések – lassan erősödnek. Cukorkatípusokat nézve markánsabbak a tendenciák.

Perjés Ákos, Haribo

Perjés Ákos
marketing- és kereskedelmi
ügyvezető igazgató
Haribo Hungária

– A gumicukorka-fogyasztás közel kétszer akkora mértékben nőtt, mint a teljes cukorkafogyasztás és 5,8-szor nagyobb mértékben, mint a keménycukorka-fogyasztás – elemzi a piacot Perjés Ákos, a Haribo Hungária Kft. marketing- és kereskedelmi ügyvezető igazgatója. – Egyértelműen megállapíthatjuk, hogy a gumicukorka meghatározó szerepet játszik a cukorkapiac növekedésében, és továbbra is a HARIBO határozza meg, vezeti a piacot.

Előcsalogatják a gyermeket

A HARIBO márka 2020-ban ünnepelte megalapításának 100 éves évfordulóját, ennek örömére hozzáadott értékű termékkiszerelésekkel kedveskedett fogyasztóinak.

– Mi egy valódi Love Brandet menedzselünk, kiemelkedő márkaismertségünk mértéke meghaladja a 95%-ot – mondja büszkén Perjés Ákos. – Ez a folyamatos, egységes és hatékony márkakommunikációnak köszönhető, mely két fő pillére a TV-reklám és a Facebook. Mi a HARIBO-nál felnőttként is gyermekek maradunk, és ezt az új reklámfilmünkkel is megmutatjuk. Hisszük, hogy minden felnőttben ott bujkál a gyermeki öröm, és a HARIBO termékeivel ez az önfeledt, boldog érzés előcsalogatható.

A cég fejlesztéseivel igyekszik a teljes piacnak irányt mutatni, működése fókuszában ezzel együtt a fogyasztói állnak.

– Mivel tudjuk, hogy a nagy melegben jól esik a felüdülés, idén nyáron egy könnyed, kellemesen savanykás, egzotikus gyümölcsös ízekből összeállított termékkel jelentünk meg a piacon. Az Exotix nemcsak az érzékeknek nyújt felüdülést, hanem vidám csomagolásával akár télen is elhozza számunkra a nyarat – beszél egyik újdonságukról az ügyvezető. – Azoknak a jelenlegi és jövőbeni fogyasztóinknak pedig, akik előnyben részesítik a vegetáriánus termékeket, idéntől már 4 ilyen gumicukrot kínálunk. Az idei karácsonyi időszakra újdonságként a Szalon-Mix termékkel készültünk. Régóta hiányzik ugyanis az ünnepi szezontermékek palettájáról egy olyan, vidám, mégis elegáns dobozba csomagolt gumi szaloncukorka, amely a tradicionális, magyar karácsonyi ünnep hangulatát a HARIBO gyermeki örömével és gumicukorka változatos, gyümölcsös ízvilágával ötvözi.

A piac motorja a gumicukor

Valami pluszt keresnek

A COVID hatása a BERGLAND-nál nem is annyira az eladásokban, mint inkább a disztribúcióban mutatkozott meg.

– A pandémia miatt az új termékek listázásai olykor nem mentek olyan gördülékenyen. Csak hogy egy példát mondjunk: előfordult az is, hogy egy 2020. januárban indult választékbővítést csak most tudtunk tető alá hozni, mivel a cukorkák kategóriáját nem sorolták a stratégiai termékek közé – jelzi Bata Mónika, a BERGLAND HUNGÁRIA Kft. ügyvezetője. – Ugyanakkor a járvány miatt az import is belassult, így ez tulajdonképpen támogatta a mi értékesítésünket, sőt, elmondhatjuk, hogy mind kereskedői, mind fogyasztói oldalon nőtt a bizalom a hazai termékek iránt.

A pandémia egyik hatásaként azt figyelték meg, hogy egyes tendereken a kereskedelmi partnereknél már a beszállítás biztonsága is egyre fontosabb szempont lett, tehát nem feltétlenül csak az ár a meghatározó a gyártó kiválasztása során.

A BERGLAND a keménycukorkák iránti kereslet csökkenésére válaszul nagy energiákat fektet abba, hogy minél több újdonsággal lepje meg kereskedő partnereit és a fogyasztókat, akik tapasztalataik szerint egyre inkább keresik itthon is a valamilyen különleges hozzáadott értékkel kiegészített termékeket. Ilyen például a 2020 első félévétől elérhető DEXTREM szőlőcukor termékcsalád (4 ízben: C-vitamin, Magnézium, Kalcium, D-vitamin + Magnézium.

– Csomagolásban és beltartalomban is a hozzáadott érték irányába mozdulunk – mondja az ügyvezető. – A fenntarthatóság jegyében 2021-re ezen termékek papíralapú, modern klikkdobozos kiszerelésben is oda tudtak kerülni a boltok polcaira. Mivel a környezetvédelem fontos számunkra, illetve látjuk, hogy vevői oldalról is, így az utóbbi években egyértelműen szem előtt tartjuk ezt is a fejlesztéseink során. Emellett az elmúlt másfél évben bővítettük termékpalettánkon az alacsonyabb kalóriatartalommal és emelt gyümölcstartalommal bíró termékek választékát is. A jövőbe tekintve is ez az irány, és remélhetőleg hamarosan az újabb, egyedi fejlesztésű termékeink is sikeresen mutatkoznak be a magyar és a külföldi piacon.

Az elmúlt időszakban a cég a fogyasztói kommunikációban elsősorban a trade marketing eszközeivel élt, de innovatív termékeik bemutatását hamarosan szélesebb körű kommunikációval is segítik, ígéri Bata Mónika.

A termékelőnyt felmutató márkák nem szenvedtek visszaesést az eladásokban

Értékelt segítség

Azok a cukorkamárkák, amelyek termékelőnyeikkel segíteni tudták a koronavírussal szembeni védekezést, nem szenvedtek visszaesést az eladásokban, sőt, növekedni tudtak. Ilyenek voltak például a Verbena gyógynövényes cukorkái.

– A Verbena funkcionális cukorkái valódi gyógynövénykivonatokat és hozzáadott C-vitamint tartalmaznak, amit ebben a „beteges” időszakban pozitívan értékeltek a fogyasztók – mondja Gyenese Katalin, az I.D.C. Hungária Zrt. marketing managere. – A média által kommunikált szükséges és javasolt vitaminbevitel fontossága a fogyasztókat abba az irányba terelte, hogy inkább azokhoz az élelmiszerekhez nyúljanak, amelyek plusz vitamin- vagy ásványianyag-forrást tartalmaznak.

A listázottság náluk is fókuszt kap. A diszkontok súlyának növekedése miatt a cukorkaforgalmazóknak arra kell törekedniük, hogy ne csak in-out termékként, hanem állandó márkaként kerüljenek be a diszkontok termékkínálatába.

– A Verbena gyógynövényes cukorkák árfekvését kedvező szinten tartjuk, ezért nincs szükség a folyamatos árakciókra. Ehelyett próbáltunk inkább a másodlagos kihelyezésekre nagyobb figyelmet fordítani, ennek révén a fogyasztók nagyobb eséllyel és több helyen találkoznak a termékkel, hiszen a járványhelyzetben a kemény vagy töltött cukorkák egyáltalán nem élveztek prioritást a vásárlói döntésekben – jelzi Gyenese Katalin. – Új ízként most kerül piacra a Verbena homoktövises cukorka, amely már nem csak hozzáadott C-vitamint, de D-­vitamint is tartalmaz.

A COVID miatt nem kellett marketingaktivitásaikon komolyabb átalakítást végezniük, még mindig a TV és az online (főként a social media platformjai) a legfontosabb kommunikációs csatornák. Inkább csak a termékek „megkóstoltatása” lett nehézkesebb, így hoszteszpromóciók helyett új csatornákon keresztül kellett eljuttatni a termékmintákat a fogyasztókhoz, jegyzi meg a marketing manager.//

 

12 hónap, 9 és fél millió kg cukorka

A 2020. augusztus és 2021. július közötti időszakban több mint 25 milliárd forint értékben vásároltunk cukorkát, ami 4 százalékos bővülést jelent a korábbi év azonos időszakához képest.

NielsenIQ logo

Kunfalvi-Pál Zsófia, nielsen

Vendégszerző:
Kunfalvi-Pál Zsófia
client consultant manager
NielsenIQ

Ez a növekedés némileg elmarad a Niel­sen­IQ által mért legnagyobb édességkategóriáktól, mint például a praliné, a keksz vagy a táblacsokoládé. Mennyiséget tekintve több mint 9 és fél millió kilogramm cukorka landolt a magyarok kosarában, ez 3 százalékkal több, mint az előző évben.

Ami a forgalom megoszlását illeti az egyes csatornák között, nincs jelentős változás a tavalyi időszakhoz képest. Az értékbeli eladások 44 százaléka a 401–2500 négyzetméter alapterületű üzletekben realizálódik. Jelentős részt hasít ki az 51–200 négyzetméteres csatorna is, amely a forgalom közel egynegyedét adja. A harmadik legfontosabb csatornát továbbra is a 2500+ négyzetméteres üzletek jelentik, 15 százalékos részesedéssel.

A cukorkapiacot a gyártói márkák határozzák meg, az értékbeli forgalom több mint háromnegyedét adják. A NielsenIQ kiskereskedelmi indexe továbbá azt mutatja, hogy a saját márkás termékek a kategória átlagánál nagyobb mértékben erősödtek – mennyiségben és értékben egyaránt.

Továbbra is a gumicukrok (beleértve a zselés cukrokat is) a legkelendőbbek a piacon. Közel 10 százalékos értékbeli erősödésüknek köszönhetően tovább nőtt a súlyuk – az eladások 42 százaléka ebből a szegmensből jön. A második helyen a kemény cukorkák állnak, amelyek az eladások egynegyedéért felelnek; éves szinten a forgalmuk nem változott jelentősen. Közel egyötöd részt adnak a köhögést csillapító és torokcukorkák, amelyek ugyanakkor mennyiségben és értékben is csökkentek a vizsgált időszakban.

Igen széles a paletta a különböző ízekből, ugyanakkor a vegyes gyümölcsös cukorkák bizonyulnak a legkeresettebbnek: az értékbeli forgalom 31 százalékát teszik ki. 7 százalékos értékbeli részesedéssel követik őket a mentolos cukorkák, amelyek értékbeli forgalma közel 10 százalékkal elmarad a tavalyitól. Erősödést mutatnak az epres és a kóla ízű termékek, bár a súlyuk értékben csupán 2-2 százalék.

Végül a kiszereléseket szemügyre véve megfigyelhető, hogy a 100 gramm alatti termékek fogynak a leginkább. Az 51–100 grammos termékek generálják az értékbeli eladások több mint egy egyharmadát, a legfeljebb 50 grammos termékek pedig az egynegyedét. Utóbbi kiszerelés forgalma mind értékben, mind mennyiségben csökkent az előző periódushoz képest. Erősödött a 101–150 grammos és a 151–200 grammos szegmens – amelyek értékben 6, illetve 15 százalékát teszik ki a kategóriapiacnak. A 200 g feletti csomagok forintban mért eladása stagnált. //

A fenti cikk a Trade magazin 2021/11. számában is megjelent.

Kapcsolódó cikkeink