Cukorbizottság: hogyan maradt a tizenkettőből egyetlen cukorgyár?

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 01. 14:14

16 ember, várhatóan fél évig azt fogja vizsgálni, mi történt a magyar cukorgyárak csajnem 20 évvel ezelőtti privatizációja idején. Arra is kíváncsiak, miért csökkent 100 ezer tonnára a magyar cukoripar teljesítménye és termelési kvótája. A parlament vizsgálóbizottságot alakított.

Az egykori 12 cukorgyárból csak a kaposvári üzemel. Az elmúlt egy évben a cukor csaknem 100 százalékkal drágult. A lecsökkentett kvóta miatt importra szorul hazánk. A cukordrágulás miatt megindult az úgynevezett „ bevásárló turizmus”, a hazánkkal határos országok ugyanis jóval alacsonyabb áron kínálják az édesipari termékeket. Az agrártárca ezért vizsgáltatja át a cukoripar privatizációját és a gyárbezárásokat. A vizsgálóbizottságot hétfőn hozták létre.

Az indítványt a szocialista frakció kivételével, mindegyik párt támogatta. A testület, az uniós csatlakozáskor létrejött cukorreformok magyar álláspontját is értékeli, valamint összegzi annak következményeit – számolt be az MTI. A képviselők szerint erre azért van szükség, mert az elmúlt két évtized cukoripari intézkedései sértették a nemzeti érdekeket, valamint tönkretették az ágazatot. Külön vizsgálják, hogy a magánosításokkor történt esetleges mulasztásokat, az új tulajdonosok vállalt kötelezettségeinek betartásának ellenőrzésének módját, a jellemzően külföldi tulajdonba kerülések okát, a korábbi kormányok felelősségét, valamint hozzájuk kapcsolódó gazdasági érdekeltségeket. Górcső alá vennék azt is, hogy az üzemek eladási ára miként aránylott a valós piaci értékhez képest. A 16 tagú vizsgálóbizottságba a Fidesz 6, az Jobbik és az MSZP 3-3, az KDNP 2 és az LMP 1 tagot delegálhat, valamint egy független képviselő is részt vehet a munkában. A társelnökökre a Fidesz és az MSZP tehet javaslatot.

Font Sándor és Ivanics Ferenc fideszes képviselők javasolták, hogy a testület ne csak a cukorgyárak magánosítását világítsa át, hanem térjen ki az ország európai uniós csatlakozása óta a közösségi reformok alkalmával képviselt magyar álláspont értékelésére és ennek az itthoni következményeire. Ugyanis az elmúlt húsz évben, a szakértők szerint, olyan intézkedések folytak le, ami szöges ellentétben volt a nemzeti gazdasági érdekekkel és az egykor virágzó ágazat totális csődjéhez vezetett.

Az indoklásban olvasható, hogy az egykor 12 cukorgyárral büszkélkedő ország összesen 600 ezer tonna cukrot termelt, ám az uniós csatlakozás második évére a termelés csökkentését ösztönző cukorreform a 400 ezer tonnás kvótát 105-re csökkentette. Ezt a megmaradt kaposvári cukorgyár önmagában el tudja látni, de a hazai éves cukorfogyasztás 300 ezer tonna körüli. Így nem meglepő, hogy importálni kell a cukrot, hogy eleget tudjunk tenni az ország igényeinek – tette hozzá Ivanics Ferenc és Font Sándor.

Az átvilágítások főként a privatizációkor felmerült mulasztásokra koncentrálódnak, illetve vizsgálnák az elmúlt kormányok felelősségét is az ügyben. A vizsgálat várhatóan fél év múlva zárulhat le – írja a szabadfold.hu.

Kapcsolódó cikkeink