Csúcstechnológia az indonéz kakaógyártásban
Indonézia a világ harmadik legnagyobb kakaótermelője, azonban szektor számos problémával küzd, amelyek orvoslására a mesterséges intelligencia jó lehetőség lehet. Ezt igyekszik kiaknázni a Jáva szigetén működő, állami támogatású Cocoa Teaching and Learning Industry (CTLI) vállalat.
A cikk a Trade magazin 2023/6-7. lapszámában olvasható.
Az exportorientált, évente 50 tonnányi kakaót termelő CTLI saját gyártását ipari digitális eszközökkel fejlesztette. Üzemét vezeték nélküli gépi vezérlőrendszerekkel korszerűsítette, aminek segítségével a karbantartó mérnökök távolról is egyszerűen monitorozhatják a gépek működését. A szenzoradatokat mesterséges intelligencia elemzi annak érdekében, hogy a pörkölési folyamat a lehető legjobb minőséget adja maximális energiahatékonysággal és a legrövidebb idő alatt. A kialakított ipari IoT (Internet of Things) alkalmazás csomaggal pedig a CTLI nemcsak üzemét, hanem kakaóültetvényeit is monitorozhatja. Egy új appot is fejlesztenek, amely a Big Data analitika segítségével előrejelzi a termés várható minőségét az időjárás és a korábbi évek adatai alapján. //
Kapcsolódó cikkeink
Kulcsfontosságú a digitalizációban rejlő lehetőségek kiaknázása
Fontos, hogy az agráriumban minél többen kihasználják a digitális technológia…
Tovább olvasom >A kakaó, a kávé és a tea árai drágítják a globális élelmiszerimport-számlát a gazdagabb országok számára
A globális élelmiszerimport-számla az előző évhez képest várhatóan 2,2%-kal, több…
Tovább olvasom >Egyszerre rajongunk a mesterséges intelligenciáért és tartunk tőle
Az Ipsos 2024 júniusában megjelent, 32 ország bevonásával és közel…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >