Csokoládéból is hiány várható?
Amíg kakaóból csak hiány fenyeget, az édességipar egy másik alapanyagából, a cukorból már fel is lépett. Európa cukorhiánnyal küzdött már tavaly is, és előreláthatólag jövőre sem lesz elég cukor.
Elefántcsontpart a világ vezető kakaóbab-termelője, az ágazat az ország GDP-jének 15 százalékát termeli ki. A táblás csokoládék alapanyagának nagyjából a fele innen származik. Azonban komoly veszély fenyegeti az ágazatot, hiszen ki van téve az egyre kiszámíthatatlanabb időjárásnak.
Sok gazdálkodónk, akik általában 500 kilogrammot szoktak termeszteni, az idén csak 200 kilóra számíthatnak, ami nagy gondot jelent
– idézi Jean Yao Brou-t, az Anouanze szövetkezet főtitkárát a VG.
A második legnagyobb termelő Ghána. Őket is érinti az éghajlatváltozás, hiszen szintén visszaesett a termelésük a szeszélyes, időnként aszályos időjárás miatt.
Az ENSZ klímacsúcsa néhány napja ért véget, ott szintén szóba kerültek a globális kakaóbab-termesztés problémái is – írja a My Joy Online. Felmerült, hogy a kakaóbab-termesztő gazdák erdőirtása is hozzájárul a globális éghajlatváltozáshoz, ezért fel kellene szólítani őket fenntarthatósági lépésekre. Azonban azzal védekeztek, hogy az ágazat mindössze 0,04 százalékkal veszi ki a részét a környezetkárosításból.
Kapcsolódó cikkeink
Túl sok cukrot esznek a legkisebbek
Az ünnepi szezon közeledtével sok gyermek édességfogyasztása jelentősen megnő, ám…
Tovább olvasom >Készlethiány és sztrájk miatt nőhet a banán, a csoki és az alkohol ára
A keleti és az Öböl-menti kikötőkben dolgozó part menti munkások…
Tovább olvasom >Globális cukorpiaci válság fenyeget: aszály, áradások és exportkorlátozások sújtják a piacot
A világ cukorpiaca jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe, mivel Brazíliában,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >