Csokoládé és bor összhangja
Bor és csokoládé párosítása nehéz feladat, ugyanúgy keveset foglalkozik vele „szakirodalom”, mint például a kávék és pezsgők ízharmóniájának kutatásával. Karácsony előtt mi most mégis elővesszük a témát – átfogó elemzést nem, de hiteles útmutatást biztosan tudunk adni; az alábbiakban ugyanis szakújságírók, édesipari cégek marketingesei, delitkátüzletet is működtető borászok értékeléseit szedtük össze az internetről.
– Csokoládét csak olyan borral érdemes párosítani, amelyiknek kicsi a tannin-, illetve savtartalma;
– Ugyancsak érdemes elkerülni a nagy tejtartalmú csokoládékat és a legtöbb truffelt;
– Ha mégis tejcsokoládé, akkor ahhoz a nem fűszeres fehérbor dukál. Édes fehérborhoz jól megy a fehércsokoládé, különösen, ha abban szárított gyümölcsdarabok is vannak;
– Sok vörösbor mellé illik a feketecsokoládé, de ezek ne legyenek barrique-oltak;
– A Zinfandel is jól illik a feketecsokoládéhoz;
– Sem a túl édes, sem a túl keserű csokoládék nem illenek a borokhoz;
– Egyszerre csak egyiknek legyen komplex íze – ha a csokoládé bonyolult ízvilágú, akkor a bor ne legyen az, és fordítva;
– Érdemes kompatibilis ízeket keresni a csokoládéban és a borban, a Pinot noir piros bogyós gyümölcsízei például ideálisak a csoki mellé;
– Pezsgő mellé jól illik a csokoládéval bevont eper és az epres trüffel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Eladták a Hot Ones-t gyártó First We Feast stúdiót – Soros György cége is az új tulajdonosok között
A Buzzfeed 82,5 millió dollárért (több mint 32 milliárd forintért)…
Tovább olvasom >Kemény leánybúcsúk kelléke – A nap videója
És még a mixer is cifrázza! A videóért katt a…
Tovább olvasom >