Csokoládé és bor összhangja
Bor és csokoládé párosítása nehéz feladat, ugyanúgy keveset foglalkozik vele „szakirodalom”, mint például a kávék és pezsgők ízharmóniájának kutatásával. Karácsony előtt mi most mégis elővesszük a témát – átfogó elemzést nem, de hiteles útmutatást biztosan tudunk adni; az alábbiakban ugyanis szakújságírók, édesipari cégek marketingesei, delitkátüzletet is működtető borászok értékeléseit szedtük össze az internetről.
– Csokoládét csak olyan borral érdemes párosítani, amelyiknek kicsi a tannin-, illetve savtartalma;
– Ugyancsak érdemes elkerülni a nagy tejtartalmú csokoládékat és a legtöbb truffelt;
– Ha mégis tejcsokoládé, akkor ahhoz a nem fűszeres fehérbor dukál. Édes fehérborhoz jól megy a fehércsokoládé, különösen, ha abban szárított gyümölcsdarabok is vannak;
– Sok vörösbor mellé illik a feketecsokoládé, de ezek ne legyenek barrique-oltak;
– A Zinfandel is jól illik a feketecsokoládéhoz;
– Sem a túl édes, sem a túl keserű csokoládék nem illenek a borokhoz;
– Egyszerre csak egyiknek legyen komplex íze – ha a csokoládé bonyolult ízvilágú, akkor a bor ne legyen az, és fordítva;
– Érdemes kompatibilis ízeket keresni a csokoládéban és a borban, a Pinot noir piros bogyós gyümölcsízei például ideálisak a csoki mellé;
– Pezsgő mellé jól illik a csokoládéval bevont eper és az epres trüffel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >