Csökkenteni kellene az élelmiszerek áfáját
Mivel az illegális kereskedelem nagyon nehezen ellenőrizhető, Nyugat-Európához hasonlóan lényegesen csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az InfoRádióban.
A jelenlegi kormánypártok voltak a termelők és gyártók legerősebb szövetségesei az élelmiszer áfájának csökkentése ügyében az elmúlt években, így most azt várják, hogy a kabinet valósítsa meg a korábban kidolgozott szakpolitikai indítványokat – mondta az Aréna című műsorban a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.
Éder Tamás szerint jelenleg a tőkehúsok teljes forgalmának legalább 30 százalékát feketén értékesítik, a feketepiacnak pedig szociálpolitikai funkciója is van: így olcsóbban jutnak az élelmiszerekhez olyanok, akik a boltban nem tudják megvenni azokat.
A szövetség elnöke úgy véli, mivel az illegális kereskedelem csak nagyon nehezen ellenőrizhető, a nyugat-európai gyakorlathoz hasonlóan lényegesen csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját. Erre pedig a mostani kormánypárt az elmúlt években több kísérletet tett.
Éder Tamás magyarázata szerint az olyan termékeket könnyű áfa megfizetése nélkül eladni, amelyeknek rövid az életciklusuk, frissek, nem márkázottak vagy csomagoltak, mint például a tőkehúsok vagy a péksütemények. A törvénysértés pedig sosem derül ki, ha az elkészítéstől az eladásig eltelő néhány óra alatt nem ellenőrzik a gyártót – közli a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Visszafogott év után erős az ünnepi szezon
Az online vásárlók 74%-a, mintegy 3,1 millió fő készül az…
Tovább olvasom >Régiók harca: ezek a legnépszerűbb ételek a magyarok szerint
Mexikói ételekből az országos átlag ötszöröse fogy Debrecenben, míg Szeged…
Tovább olvasom >Vállalkozásra szabott csarnokok segítik a KKV-k fejlődését és növekedését
A RaktárAD belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező logisztikai fejlesztő új fejezetet…
Tovább olvasom >