Csökkenteni kellene az élelmiszerek áfáját

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 06. 04. 00:06

Mivel az illegális kereskedelem nagyon nehezen ellenőrizhető, Nyugat-Európához hasonlóan lényegesen csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját – mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az InfoRádióban.

 A jelenlegi kormánypártok voltak a termelők és gyártók legerősebb szövetségesei az élelmiszer áfájának csökkentése ügyében az elmúlt években, így most azt várják, hogy a kabinet valósítsa meg a korábban kidolgozott szakpolitikai indítványokat – mondta az Aréna című műsorban a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.
Éder Tamás szerint jelenleg a tőkehúsok teljes forgalmának legalább 30 százalékát feketén értékesítik, a feketepiacnak pedig szociálpolitikai funkciója is van: így olcsóbban jutnak az élelmiszerekhez olyanok, akik a boltban nem tudják megvenni azokat.
A szövetség elnöke úgy véli, mivel az illegális kereskedelem csak nagyon nehezen ellenőrizhető, a nyugat-európai gyakorlathoz hasonlóan lényegesen csökkenteni kell az élelmiszerek áfáját. Erre pedig a mostani kormánypárt az elmúlt években több kísérletet tett.
Éder Tamás magyarázata szerint az olyan termékeket könnyű áfa megfizetése nélkül eladni, amelyeknek rövid az életciklusuk, frissek, nem márkázottak vagy csomagoltak, mint például a tőkehúsok vagy a péksütemények. A törvénysértés pedig sosem derül ki, ha az elkészítéstől az eladásig eltelő néhány óra alatt nem ellenőrzik a gyártót – közli a Világgazdaság Online.




Kapcsolódó cikkeink