Csökkent szeptemberben az euróövezeti infláció

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 10. 01. 11:01

Elsősorban az energiaárak csökkenése miatt elmaradt a várakozásoktól, alacsonyabb lett az előző havinál a fogyasztói árak emelkedésének szeptemberi üteme az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden publikált előzetes jelentése alapján.

Szeptemberben 0,9 százalékkal, 2016 novembere óta a legkevésbé emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezet 19 tagállamában az Eurostat előzetes adatai szerint. Augusztusban 1,0 százalék volt az éves áremelkedés és ugyanennyit vártak szeptemberre is piaci elemzők.
Az energia, élelmiszer és élvezeti cikkek nélküli áremelkedés (maginfláció) 1,0 százalék volt szeptemberben az augusztusi 0,9 százalék után. Az élelmiszerek és élvezeti cikkek ára éves bázison 1,6 százalékkal emelkedett szeptemberben az augusztusi 2,1 százalék után, az energiaárak 1,8 százalékkal csökkentek az augusztusi 0,6 százalékos havi csökkenés után.
Az augusztusihoz képest a fogyasztói árak 0,2 százalékkal emelkedtek szeptemberben. Ezen belül energia, élelmiszer és élvezeti cikkek nélkül 0,4 százalékkal emelkedtek havi bázison az árak. Az élelmiszerek és élvezeti cikkek ára 0,2 százalékkal csökkent havi bázison, az energiaárak pedig nem változtak. A nem energiaipari iparcikkek ára 3,0 százalékkal emelkedett, a szolgáltatások ára 1,1 százalékkal csökkent. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink