Csökkent az ipari termelés az EU-ban

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 14. 13:20

Csökkent az ipari termelés az euróövezetben szeptemberben az előző hónaphoz képest – tette közzé hétfőn az Európai Unió statisztikai hivatala.

Az euróövezet tizenhét országában 2,0 százalékkal esett vissza az ipar termelése, elemzők 2,2 százalékos csökkenést vártak.

Augusztusban még 1,4 százalékkal bővült a termelés júliushoz képest.

Az Európai Unió mind a 27 tagországát tekintve a csökkenés 1,3 százalékot tett ki az augusztusi 1,0 százalékos növekedést követően.

A termelés gyakorlatilag minden kategóriában csökkent, a legnagyobb mértékben a beruházási javak esetében: 4,2 százalékkal az euróövezetben és 3,1 százalékkal az EU-ban. Tartós fogyasztási cikkekből 3,8 százalékkal, illetve 1,7 százalékkal gyártottak kevesebbet szeptemberben, mint augusztusban.

Különösen erőteljes volt a csökkenés a meghatározó európai gazdaságokban: Olaszországban 4,8 százalékkal, Németországban 2,9 százalékkal, Franciaországban 1,9 százalékkal csökkent az ipari termelés.

Elemzők megjegyezték: a szeptemberi zsugorodás alátámasztja azokat a várakozásokat, amelyek szerint az év vége felé erős visszaesés várható az európai iparban. Ennek legfőbb oka, hogy csökkennek az ipari megrendelések, mert a megszorító kormányzati intézkedések, illetve az adósságválság rontja az üzleti hangulatot. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink