Csökkent a tógazdasági haltermelés volumene Magyarországon
A magyarországi tógazdasági haltermelés volumene 2023-ban 19 673 tonna volt, ami 7,3 százalékkal alacsonyabb az előző évi mennyiségnél – derül ki az Agrárszektor jelentéséből. A haltermelés 80,0 százaléka három régióban koncentrálódott: Észak-Alföld, Dél-Dunántúl és Dél-Alföld. Gazdasági szempontból továbbra is elsődleges halfajunk a ponty, amely a tógazdasági étkezési célú halhústermelés 82 százalékát tette ki 2023-ban.
A tógazdaságok szerepe és területei
A hazai haltermelés meghatározó részét a tógazdaságok adják, amelyek üzemelt területe 2023-ban 26 836 hektár volt. Az intenzív rendszerekben megtermelt halmennyiség a megelőző évhez képest 10,3 százalékkal csökkent, 5664 tonnára, amelyből az étkezési célra előállított hal 4386 tonna volt.
Külkereskedelmi adatok
A halak és halászati termékek exportértéke 2023-ban 10,4 milliárd forintot, importértéke 52,3 milliárd forintot ért el. A külkereskedelmi egyenleg 41,9 milliárd forintos passzívuma 3,1 milliárd forinttal meghaladta a 2022. évi deficitet.
Halastavak művelése és területi adatok
2023-ban halastó művelési ágban mintegy 30 026 hektár tóterület szerepelt a hazai nyilvántartásban, ebből az üzemelt tóterület nagysága 26 836 hektár volt. Magyarországon az üzemelt halastavak 68,8 százalékán étkezési hal, 21,4 százalékán növendék hal előállítása történt, míg 7,6 százalékát ivadéknevelésre, a fennmaradó 2,2 százalékot pedig egyéb célra hasznosították a termelők – derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből.
Területi változások és fejlesztések
A teljes tóterület mintegy 90 százalékát üzemelték 2022-ben, és 2023-ban új halastó létesítése 20 hektáron történt, míg tórekonstrukciót 30 hektáron végeztek. Ez utóbbi a 2022-es 95 hektár rekonstruált tóterülethez képest 68 százalékos csökkenést jelent. Az üzemelt halastóterület adatainak évenkénti változása több tényezőre vezethető vissza, mint például a nádas gyérítésére, szakhatósági ellenőrzésekre, felmérési hibák kijavítására, az adatszolgáltatói kör módosulására, valamint a művelési ág változására.
Tórendszerek és földrajzi viszonyok
Magyarországon a nyilvántartásban szereplő tóterület minimálisan, 16 hektárral csökkent az előző évhez képest, ugyanakkor az üzemelt tóterület mintegy 1322 hektárral nőtt. A tórendszerek kiépítésének módját elsősorban a földrajzi viszonyok határozzák meg. A dunántúli dombvidéken a völgyzárógátas halastavak a tipikusak, melyeket kis vízfolyásokon mederduzzasztással létesítenek, míg az Alföld területén a nagy kiterjedésű, körtöltéses halastórendszerek jellemzőek.
Összegzés
A magyarországi tógazdasági haltermelés 2023-ban csökkent, azonban a hazai haltermelés továbbra is jelentős szerepet tölt be az ország gazdaságában. A halastavak művelése és a területi fejlesztések hozzájárulnak a haltermelés fenntarthatóságához és a hazai piac ellátásához. A földrajzi viszonyok és a különböző tórendszerek alkalmazkodása pedig biztosítja a haltermelés hatékonyságát és minőségét.
Kapcsolódó cikkeink
Halak a karácsonyi asztalon: így készülnek az áruházláncok az ünnepekre
A karácsony közeledtével a halételek elengedhetetlen részei a magyar családok…
Tovább olvasom >Karácsonykor esszük meg az éves halfogyasztásunk 35-40 százalékát
Bár a hazai táplálkozás szerint hetente legalább egyszer halat kéne…
Tovább olvasom >Karácsonykor nem drágul a hal Magyarországon – a nyári hőség ellenére sincs gond az ellátással
A nyári kánikula és az emelkedő gabonaárak ellenére jó hírek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >