Csökkent a mezőgazdasági termelés, emelkedtek az árak

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 12. 10. 11:40

A mezőgazdasági ágazat bruttó hozzáadott értéke 2015-ben az előző évi áron 8,0 százalékkal csökkent, folyó áron nem változott, a volumen 3,1 százalékos csökkenését az árak 3,6 százalékos emelkedése kompenzálta – jelentette a mezőgazdasági számlarendszer előzetes adatai alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

buza2

Az áremelkedés elsősorban a növénytermesztést érintette, a termékcsoporton belül 7,5 százalékos volt a drágulás, az állatok és állati termékek árszínvonala ezzel szemben 1,9 százalékkal mérséklődött.

A növénytermesztés kibocsátásának volumene 8,6 százalékkal csökkent az első előzetes adatok szerint. Jelentősen, 30 százalékkal visszaesett a kukoricatermés a kedvezőtlen száraz időjárás és az előző évi magas bázis miatt. A főbb kalászosok volumenének emelkedésével együtt összességében a gabonafélék kibocsátása 14 százalékkal csökkent – közölte a KSH.

Az ipari növények kibocsátása 6,4 százalékkal esett vissza, főként a repce, a dohány és a cukorrépa alacsonyabb volumene miatt. A takarmánynövények volumene 11, a burgonyáé 15 százalékkal csökkent, a kertészeti termékeké viszont 2,9 százalékkal nőtt. A gyümölcstermés volumene 4,3 százalékkal csökkent, ám a drágulás 26 százalékos volt.

Az állattenyésztés teljes termelési volumene összességében 5,6 százalékkal emelkedett, az élő állatok kibocsátása 6,7, az állati termékeké 3,5 százalékkal bővült. A baromfi, a sertés, a szarvasmarha, az állati termékek közül pedig a tej kibocsátása is nőtt. Utóbbi jelentős áresése az egész termékcsoport árszínvonalát mérsékelte – írja a KSH.

A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 2,5 százalékkal bővült idén az egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozói jövedelem 5,9 százalékkal volt alacsonyabb. A munkaerőegységre jutó reáljövedelem 6,7 százalékkal csökkent – áll a KSH közleményében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink