Csökkenő infláció mellett is emelkedett az élelmiszerek ára

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 10. 08. 11:45

Szeptemberben 0,4 százalékkal alacsonyabb volt a fogyasztói árak átlagos szintje, mint egy évvel korábban, augusztushoz viszonyítva pedig 0,6 százalékkal csökkentek az árak – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

polc-

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt, az üzemanyagoké jelentősen csökkent éves összevetésben.

A fogyasztói árak az év első kilenc hónapjában átlagosan 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző év azonos időszakához képest.

Az éves maginfláció szeptemberben szezonálisan kiigazítva 1,3 százalék volt az előző évi 1,4 százalék után, 0,1 százalékponttal magasabb az előző havinál, a havi értéke pedig változatlanul 0,1 százalékon állt.

Mináry Borbála, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az éves csökkenést egyértelműen az üzemanyagok árának 17 százalékos csökkenése okozta, de a háztartási energia árak mérséklődése is benne van. A többi főcsoportban az árak az augusztusihoz hasonlóan alakultak – tette hozzá.

Jelezte, hogy a következő hónapban a tavalyi rezsicsökkentés hatása kiesik, így a háztartási energia árak „visszaállnak” a pozitív tartományba a bázishatás eltűnésével. Az üzemanyag árak alakulása még kérdőjel, az élelmiszerek ára tavaly kedvezően alakult, idén viszont nem volt túl jó a termés, ami várhatóan megjelenik az árakban is – mondta.

A KSH adatai szerint az élelmiszerek ára 0,8 százalékkal emelkedett szeptemberben a tavalyi év azonos időszakához képest. Ezen belül egyebek mellett nőtt az idényáras élelmiszerek ára, 16,3 százalékkal a burgonyáé, a friss zöldségé, gyümölcsé, 8,3 százalékkal az étolajé és 5,3 százalékkal a tojásé. Csökkent viszont 5,8 százalékkal a cukoré, 12,4 százalékkal a tejé, 11,3 százalékkal a sajté.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 3,9 százalékkal emelkedtek, ezen belül a tömény italok 10,4, a borok 1,0, a sörök 1,5 százalékkal drágultak, a dohányáruk ára 4,2 százalékkal emelkedett.

A háztartási energia ára átlagosan 2,7 százalékkal csökkent, ezen belül az elektromos energiáé 5,6, a távfűtésé 3,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, de legjobban a palackos gáz ára csökkent, 12,8 százalékkal.

Az egyéb cikkekért – lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek – 6,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagokért 17,0 százalékkal.

A szolgáltatások 2,0, a tartós fogyasztási cikkek 1,5 százalékkal drágultak. A szolgáltatások árszintjét az üdülési költségek 7,4 százalékos és a postai szolgáltatások 3,7 százalékos emelkedése húzta.

Augusztushoz képest a fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal csökkentek.

Az élelmiszerek ára 0,2 százalékkal mérséklődött.

A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek drágultak a legnagyobb mértékben, 1,4 százalékkal. Az egyéb cikkek ára átlagosan 2,3, ezen belül a járműüzemanyagoké 5,1 százalékkal csökkent.

A szolgáltatások ára 0,6 százalékkal mérséklődött, ezen belül az üdülési szolgáltatások 5,3 százalékkal kerültek kevesebbe. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink