Csökkennek az alapanyag árak
Áprilisban 7.9 százalékos volt a termelő agrárárak egy évre visszatekintő emelkedése – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal. A javuló eredményben jelentős szerepet játszik a tavalyi magas bázis is.
A drágulás kizárólag a növényi termékekre korlátozódik, az
élő állatok és állati termékek körében gyakorlatilag stagnálást figyelt meg a KSH.
A madárinfluenza miatti áresés utóhatásaként drágulnak a baromfiárak és a tojás
is, de sertés és a marha jóval olcsóbb
mint tavaly.
A növényi termékeknél a 3.5 százalékpontos mérséklődés
ellenére is 14.3 százalékos az éves termelői áremelkedés – ebben a burgonya 65
százalékos, illetve a gyümölcsfélék 16.9 százalékos drágulása játssza a
főszerepet. Folytatódott viszont a korrekció a zöldségfélék frontján, ahol
átlagosan 6 százalékkal voltak olcsóbbak a termékek a tavalyinál.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Idén 5500 új munkahelyet hoz létre az ALDI az Egyesült Királyságban
A brit ALDI 5500 új munkahelyet hoz létre 2024-ben folytatott…
Tovább olvasom >Merre tovább Student Design?
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás adott otthont a POPAI nemzetközi…
Tovább olvasom >