Csökkennek az alapanyag árak
Áprilisban 7.9 százalékos volt a termelő agrárárak egy évre visszatekintő emelkedése – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal. A javuló eredményben jelentős szerepet játszik a tavalyi magas bázis is.
A drágulás kizárólag a növényi termékekre korlátozódik, az
élő állatok és állati termékek körében gyakorlatilag stagnálást figyelt meg a KSH.
A madárinfluenza miatti áresés utóhatásaként drágulnak a baromfiárak és a tojás
is, de sertés és a marha jóval olcsóbb
mint tavaly.
A növényi termékeknél a 3.5 százalékpontos mérséklődés
ellenére is 14.3 százalékos az éves termelői áremelkedés – ebben a burgonya 65
százalékos, illetve a gyümölcsfélék 16.9 százalékos drágulása játssza a
főszerepet. Folytatódott viszont a korrekció a zöldségfélék frontján, ahol
átlagosan 6 százalékkal voltak olcsóbbak a termékek a tavalyinál.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >