Csökkennek az alapanyag árak
Áprilisban 7.9 százalékos volt a termelő agrárárak egy évre visszatekintő emelkedése – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal. A javuló eredményben jelentős szerepet játszik a tavalyi magas bázis is.
A drágulás kizárólag a növényi termékekre korlátozódik, az
élő állatok és állati termékek körében gyakorlatilag stagnálást figyelt meg a KSH.
A madárinfluenza miatti áresés utóhatásaként drágulnak a baromfiárak és a tojás
is, de sertés és a marha jóval olcsóbb
mint tavaly.
A növényi termékeknél a 3.5 százalékpontos mérséklődés
ellenére is 14.3 százalékos az éves termelői áremelkedés – ebben a burgonya 65
százalékos, illetve a gyümölcsfélék 16.9 százalékos drágulása játssza a
főszerepet. Folytatódott viszont a korrekció a zöldségfélék frontján, ahol
átlagosan 6 százalékkal voltak olcsóbbak a termékek a tavalyinál.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >