Csökkennek az alapanyag árak
Áprilisban 7.9 százalékos volt a termelő agrárárak egy évre visszatekintő emelkedése – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal. A javuló eredményben jelentős szerepet játszik a tavalyi magas bázis is.
A drágulás kizárólag a növényi termékekre korlátozódik, az
élő állatok és állati termékek körében gyakorlatilag stagnálást figyelt meg a KSH.
A madárinfluenza miatti áresés utóhatásaként drágulnak a baromfiárak és a tojás
is, de sertés és a marha jóval olcsóbb
mint tavaly.
A növényi termékeknél a 3.5 százalékpontos mérséklődés
ellenére is 14.3 százalékos az éves termelői áremelkedés – ebben a burgonya 65
százalékos, illetve a gyümölcsfélék 16.9 százalékos drágulása játssza a
főszerepet. Folytatódott viszont a korrekció a zöldségfélék frontján, ahol
átlagosan 6 százalékkal voltak olcsóbbak a termékek a tavalyinál.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A vásárók kedvenc FMCG-márkái – YouGov Brand Footprint 2025
Az elemzés alapja a CRP (Consumer Reach Points) mutató, amely…
Tovább olvasom >Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Szárnyalnak az árak a baromfipiacon: drágult a csirke, a pulyka és a tojás is
Az elmúlt hónapokban látványos áremelkedés zajlott le a hazai baromfi-…
Tovább olvasom >