Csökkennek az alapanyag árak
Áprilisban 7.9 százalékos volt a termelő agrárárak egy évre visszatekintő emelkedése – jelenti a Központi Statisztikai Hivatal. A javuló eredményben jelentős szerepet játszik a tavalyi magas bázis is.
A drágulás kizárólag a növényi termékekre korlátozódik, az
élő állatok és állati termékek körében gyakorlatilag stagnálást figyelt meg a KSH.
A madárinfluenza miatti áresés utóhatásaként drágulnak a baromfiárak és a tojás
is, de sertés és a marha jóval olcsóbb
mint tavaly.
A növényi termékeknél a 3.5 százalékpontos mérséklődés
ellenére is 14.3 százalékos az éves termelői áremelkedés – ebben a burgonya 65
százalékos, illetve a gyümölcsfélék 16.9 százalékos drágulása játssza a
főszerepet. Folytatódott viszont a korrekció a zöldségfélék frontján, ahol
átlagosan 6 százalékkal voltak olcsóbbak a termékek a tavalyinál.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >