Csökkenéssel búcsúzott a nyártól a nemzetközi élelmiszerár-index
A rizs és cukor kivételével mérséklődtek a nemzetközi élelmiszer-alapanyagok árai augusztusban – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szeptember elején. A FAO élelmiszerár-index – ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak árváltozását követi hónapról hónapra – július óta 2,1%-kal csökkent, alulmúlva a 2022. márciusi csúcsát.
A cikk a Trade magazin 2023/10. lapszámában olvasható.
A júliusi 12,1%-os ugrás után a növényi olajok árindexe 3,1%-kal zuhant augusztusban. A napraforgóolaj világpiaci ára 8%-kal esett múlt hónapban, miután gyengült a globális importkereslet a bőséges exportkínálat közepette. A FAO gabonaárindexe 0,7%-kal zsugorodott július óta. A búza nemzetközi ára 3,8%-os augusztusi csökkenése mögött a magasabb szezonális kínálatot sejtik szakértők, míg a szemestermények 3,4%-os árcsökkenését a rekordnagyságú brazil kukoricaterméssel és az amerikai betakarítás kezdetével magyarázzák.
A tejtermékek árindexe 4%-kal csökkent júliushoz képest, főként a teljes tejpor bőséges csendes-óceáni készletei miatt. A vaj és a sajtfélék nemzetközi ára szintén csökkent az európai nyári időszak lanyha keresletének köszönhetően.
A húsfélék nemzetközi ára átlagosan 3%-kal lett alacsonyabb. A készletbőség a sertés-, baromfi- és a szarvasmarhahús árát is lejjebb nyomta. //
Kapcsolódó cikkeink
FAO: Mérséklődött az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója januárban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Kiemelt figyelem a tejtermékek árain: Az árfigyelés és a piaci trendek hatásai
A Kormány gazdaságpolitikai intézkedései középpontjában az alapvető élelmiszerek, így a…
Tovább olvasom >Alapvető élelmiszerek árának csökkentése érdekében lép fel a GVH
Újabb lépéseket tesz a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az áremelkedések visszaszorítása…
Tovább olvasom >További cikkeink
FAO: Mérséklődött az élelmiszer-alapanyagok világpiaci mutatója januárban
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Az élelmiszeripar jövője a fiatalok kezében van
Az élelmiszerbiztonság és -minőség nem csupán az agrárium, hanem a…
Tovább olvasom >Zöldségkonzervekkel és édességgel is segített a Bonduelle
Huszadik évéhez ért 2025-ben a Bonduelle Central Europe Kft. és…
Tovább olvasom >