Csökken a csonthéjas gyümölcsök termelése
A spanyolországi termelők és forgalmazók legfőbb szövetségeinek képviselőiből álló FEPEX ún. csonthéjasgyümölcs-bizottságának legutóbbi videokonferenciáján megerősítették, hogy az idei termelés legalább 15%-kal csökken a tavalyihoz képest – írja az agrarszektor.hu. Ez egy egész Európát széles körben foglalkoztató kérdés, mivel más országokban is csökkenés várható, mint például Olaszországban vagy Franciaországban.
Azokban az autonóm régiókban, ahol a szezon már teljes lendületben van, mint például Andalúzia és Murcia, valamint ahol csak most kezdődik a betakarítás, mint például az Extremadura, már megerősítették, hogy a mennyiségek a múlt évinél alacsonyabbak lesznek – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az Asociafruit (Andalúzia) a hónap elején bejelentette, hogy az őszibarack- és nektarintermelésük csak mintegy 40 ezer tonnát ér el, a 2019-es 49 ezer tonnával szemben. Eközben a Gyümölcsök, Étkezési szőlő és Egyéb Mezőgazdasági Termékek Termelő és Exportőr Egyesületének (Apoexpa) adatai szerint a legkorábbi fajták esetén 20%-os csökkenés várható. A középszezonban viszont nem lesz olyan jelentős a kiesés. Az északi termesztési területeken, például Aragóniában és Katalóniában is 15-20%-kal kell csökkenni a várakozásokat, annak ellenére, hogy a betakarítás ezekben a régiókban még nem kezdődött meg.
A csonthéjasgyümölcs-termelés csökkenése nagyrészt annak a területcsökkenésnek tudható be, amely egyaránt körülbelül 2000 hektár volt Katalóniában és Extremadurában is. A kereslet viszont továbbra is normális maradt, az elmúlt hetekben megfigyelt bizonytalan fogyasztói magatartás ellenére.
A FEPEX csonthéjasgyümölcs-bizottság ülésén sor került a spanyol, a francia, az olasz, a portugál csonthéjasgyümölcs-termelőkkel foglalkozó csoportok által szolgáltatott információk elemzésére is, amely szerint Franciaország és Olaszország szintén a termelés visszaesésére számít. Olaszország esetében ez a csökkentés hasonlóan 15-20%-ot fog elérni. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
A spanyol fogyasztók szerint javult a saját márkák minősége
Egy friss tanulmány szerint tízből nyolc spanyol fogyasztó úgy látja,…
Tovább olvasom >Bővítette spanyolországi gyárát a Kraft Heinz
Befejezte a Kraft Heinz spanyolországi, La Rioja tartományban található Alfaro…
Tovább olvasom >A mentes termékek piacán indítana felmérést a NAK munkacsoportja
Komplex felmérést indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a mentes termékek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >