Csődött jelentett az USA legnagyobb tejtermelő cége

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 11. 14. 11:05

Az Egyesült Államokban csődöt jelentett a 94 éve működő Dean Foods, amely az ország legnagyobb tejtermelője – olvasható az origo-n. A vállalat már régóta nehézségekkel kűzd, de a 2019-es év különösen nehéz volt számára. A cég eladásai 7 százalékot zuhantak, a profitjuk pedig 14 százalékkal esett vissza.

A Dean Foods részvényei 80 százalékot gyengültek az idei év során, a vállalat pedig nemrég csődöt jelentett. Ezzel a 94 éves cég, amely az Egyesült Államok legnagyobb tejtermelője, a katasztrófa szélére sodródott.

A Dean Foods olyan, az USA-ban népszerű termékeket forgalmaz, mint a Dairy Pure, az Organi Valley és a Land O’Lakes. A cég jelentése szerint azért kerültek közel kilátástalan helyzetbe, mert a hagyományos tej iránti kereslet rohamosan csökken.

A tejtermelő most csődvédelmet kért, hogy folytatni tudják a működést addig, amíg vevőt találnak eszközeikre. Kérő pedig van, az előzetes híresztelések szerint a Dairy Farmers of America-val folytatnak előrehaladott tárgyalásokat.
A csődeljárás részeként a Dean Foods 850 millió dollárt kapott a Rabobank-tól, amely majd abban segít, hogy a működés zavartalan legyen.

Az Egyesült Államokban, akárcsak globálisan, egyre jelentősebb piaca van a tejet helyettesítő készítményeknek, amelyek piacának értéke idén elérheti a 18 milliárd dollárt. Ez ugyan töredéke a hagyományos tejek piacának, hiszen annak értéke globálisan nézve 120 milliárd dollár, azonban néhány vállalat számára így is nagy nehézségeket okoz a riválisok megjelenése.

A tehéntej eladása folyamatosan csökkenő tendenciát mutat.

Míg az Egyesült Államokban 2015-ben még 15 milliárd dollárért értékesítettek tejet, addig idén már csak 12 milliárd dollárért. Ezzel szemben a zabtej eladása ugyan ebben az időszakban 636 százalékkal, 53 millió dollárra emelkedett. (origo)

Kapcsolódó cikkeink