Csillag Richárd 4. lett a Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2022. 10. 11. 10:40

2022 október 8-án, Mexikóvárosban került megrendezésre a Chaine des Rotisseurs gasztronómiai világszervezet Ifjúsági Szakács Világbajnoksága.

Barka Áron, Csillag Richárd és Kovács Lázár

A Chaine Ifjúsági Szakács Világbajnokságon a mexikóvárosi Le Cordon Bleu-ben a 2022-es nemzeti verseny győzteseként Csillag Richárd, a Lokal47 (Kéthely) ifjú séfje képviselte Magyarországot, aki az előkelő 4. helyen végzett.

A magyar versenyző az igen erős nemzetközi mezőnyben nagy küzdelmet vívott, hiszen a 17 induló között ott volt többek között Ausztrália, Új-Zéland, Finnország, Németország, Anglia, Norvégia, Svédország, Hollandia, és az Amerikai Egyesült Államok fiatal tehetségei is.

Az Ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a 27 év alatti versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, 3,5 óra alatt, egy-egy 3 fogásból álló (előétel, főétel, desszert), 4 adagban elkészített menüsort.

A titkos „meglepetés kosár” (black box) azútttal marhahátszínt, marhaoldalast, rákot, osztrigát, karfiolt, avokádót, ananászt, chilit és fehér csokoládét tartalmazott.
Az elkészült ételeket 13 tagú nemzetközi szaktekintélyekből álló konyhai- és kóstoló zsűri bírálta el. A nemzetközi zsűriben (mint kóstoló zsűritag) Kovács Lázár (Lázár Chef) Conseiller Culinaire, a nemzeti versenyek Technikai Igazgatója, valamint Barka Áron Officier Maitre Rotisseur vett részt.

A  2022-es Ifjúsági Szakács Világbajnokság dobogósai
1. Tonje SVEE, Norvégia
2. Otto Valtteri HIETAMIES, Finnország
3. Joshua ROSS, Új-Zéland

A magyar versenyző felkészítésében közreműködött: Ádám Csaba, Barka Áron, Bicsár Attila, Bősze Ákos, Kovács Lázár (Lázár Chef), Novák Iván, Pesti István, Sándor Dénes, Segal Viktor, valamint a magyarországi Chaine Egyesület elnök asszonya, Pintér Katalin, így a sikeres magyar szereplés nekik is köszönhető.

A magyar bajnokság és a versenyző felkészítésének kiemelt támogatója a METRO és a METRO Gasztroakadémia.

Kapcsolódó cikkeink