Csehország megszünteti a lengyel marhahús laboratóriumi ellenőrzését
Csehország kedd éjféltől megszünteti a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, miután Varsó biztosítékokat nyújtott Prágának, hogy megfelelő intézkedéseket tett a hússzállítmányok minőségének biztosítására – közölte Miroslav Toman cseh mezőgazdasági miniszter egy prágai agrárkonferencián.
A cseh mezőgazdasági minisztérium február 20-án jelentette be, hogy ezentúl lengyel marhahús csak úgy kerülhet forgalomba, ha azt a cseh ellenőrök saját laboratóriumaikban is megvizsgálják. Az intézkedést azután hozták, hogy egy Prága melletti raktárban 700 kilogramm, szalmonellával fertőzött lengyel marhahúst találtak. Később több kisebb lengyel szállítmányban is találtak szalmonellát.
„Elfogadható biztosítékokat kaptunk a lengyel féltől, hogy megfelelő ellenőrzéseket vezetett be a vágóhidakon és a húsgyárakban, ezért ma (kedd) éjféltől a lengyel marhahúst importáló cseh cégeknek már nem kell saját költségükre saját laborátóriumi vizsgálatokat elvégezniük” – közölte a miniszter.
A két fél az Európai Unió közvetítésével abban állapodott meg, hogy a lengyelek megfelelő ellenőrzési lépéseket vezetnek be, amelyekről március 25-ig tájékoztatják a cseh felet. Toman elmondta: hétfő este megkapták a tájékoztatást az intézkedésekről, s azok áttanulmányozása alapján megszüntetik a lengyel hús kötelező csehországi laboratóriumi ellenőrzését.
A prágai miniszérium ugyanakkor hétfőn megerősítette, hogy az illetékes szakhatóságok és a cseh rendőrség tovább folytatja a hússzállítmányok, a vendéglők, valamint a húst és húskészítményeket forgalmazó boltok ellenőrzését. Különösen a marhahúst és a csirkehúst ellenőrzik. A cseh rendőrség folytatja a Lengyelországból érkező élelmiszereket szállító kamionok ellenőrzését is. (Kokes János, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Szigorítanák az alkoholszabályozást a csehek – egyre többen támogatják a korlátozásokat
A cseh lakosság jelentős része szigorúbb fellépést sürget az alkoholfogyasztás…
Tovább olvasom >Nem tetszik a cseh gazdáknak az ukrán mezőgazdasági termékek nagyobb arányú behozatala az Európai Unióba
Veszélyezteti a cseh cukorgyártást a kiválasztott ukrán termékek tervezett nagyobb…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >További cikkeink
EM: tovább folytatódik a visszaváltási rendszer fejlesztése
Az előző év elejétől bevezetett rendszernek köszönhetően 2025 nyarára jelentős…
Tovább olvasom >Lassulás és áremelkedés egyszerre – így alakul a tejpiac nyáron
A tejágazatban egyszerre van jelen a nemzetközi árnövekedés és a…
Tovább olvasom >Újabb probléma hozhat élelmiszer-drágulást
Súlyos következményekkel járhat a latin-amerikai agrárszektorra nézve, ha az Egyesült…
Tovább olvasom >